Johan Noorloos (1972) is yogadocent, auteur en eigenaar van De Nieuwe Yogaschool in Amsterdam. Daarnaast heeft hij zijn eigen opleidingsinstituut en leidt hij (beginnende) yogadocenten op. Ooit hoorde ik iemand hem de ‘yogagoeroe van Nederland’ noemen. Ik weet niet hoe hij zelf tegenover die term staat, maar ik denk niet dat dit past bij zijn bescheiden aard.

Toen ik bij hem thuis was voor het opnemen van een podcast heb ik Johan Noorloos als bijzonder integer leren kennen. Puur, oprecht, kwetsbaar. Mooie eigenschappen voor een yogadocent of beter gezegd, mooie eigenschappen voor een mens.

In gesprek met Johan Noorloos

Johan Noorloos is ooit begonnen met het geven van yogalessen, omdat hij het zelf zo hard kon gebruiken. Dat is tegenwoordig niet anders, yoga confronteert hem nog steeds met levenslessen. Zijn intentie is om vanuit zijn eigen ervaring zijn kennis te delen. Dat doet hij doorgaans op de yogamat en in zijn boeken, maar ook in deze podcast. We spreken niet uitsluitend over yoga. De thema’s die we aandoen zijn veel breder en voor een groot publiek herkenbaar.

Net als velen vond Johan Noorloos het vroeger moeilijk om zichzelf te zijn en te laten zien. Inmiddels heeft hij de moed gevonden om zichzelf te omarmen en nodigt hij zo anderen uit hetzelfde te doen. Een kwetsbare houding nodigt eenzelfde houding uit bij de ander. Hij legt enkele levenswijsheden uit de Bhagavad Gita uit, net als het verschil tussen weerstand en blessure-pijn. De vragen die hij zichzelf en zijn leerlingen op de yogamat stelt, zijn vraagstukken die toepasbaar zijn voor alle levensgebieden.

Kortom een waardevol gesprek bomvol levenswijsheden, interessante vraagstukken en inspiratie om jezelf beter te leren kennen.

De podcast is te beluisteren via onderstaande player, maar ook via o.a. iTunes en Spotify.

Meer over existentiële vraagstukken, bewustzijn en yoga

De podcast die ik met Johan Noorloos opnam, heeft raakvlakken met veel andere gesprekken. Als yogapsycholoog gaat Tim Schipper dieper in op de heilzame werking van yoga. Resi Lankester deelt de levenslessen die zij leerde op de yogamat en inspireert anderen om bewust stil te staan bij de verborgen lessen op de mat. Martijn Boerkamp bekijkt als filosofisch coach vragen meer vanuit de ratio en Jan Geurtz creëert te brug tussen alle aspecten van ons zijn: lichaam, geest en ziel.

Wanneer je graag zou willen ervaren wat yoga voor jou kan betekenen, ben je meer dan welkom in De Nieuwe Yogaschool van Johan Noorloos. In Rijswijk en omgeving nodig ik je uit om bij mij een yogales te ervaren.

Benieuwd naar het werk van Johan Noorloos?