Jan Geurtz (1950) is één van de bekendste spiritueel leraren van Nederland en auteur van o.a. Verslaafde aan liefde, Verslaafd aan denken, De verslaving voorbij en Wijzen naar de maan.

In gesprek met Jan Geurtz

Regelmatig vraag ik aan mijn podcastgasten wie zij zien als Inspirerende Nederlander. De naam van Jan Geurtz werd door zowel Jasper Scholten (millennial expert) en Mark Siegenbeek van Heukelom (auteur van Helemaal naar de meditering) genoemd. Redenen genoeg om in gesprek te gaan met Jan Geurtz.

In juli was ik bij Jan te gast en gingen we in gesprek over spirituele groei. Een vaag begrip waar tegenwoordig veel over wordt gezegd en geschreven. In heldere bewoordingen legt Jan Geurtz uit wat spiritualiteit is en hoe spirituele groei kan ontstaan. Zo wordt de brug geslagen naar al het ongemak, lijden, dat wij in ons leven kennen. Lijden kunnen we niet altijd voorkomen, maar de mate waarin we lijden ervaren, is afhankelijk van de manier waarop we hiermee omgaan. Door het spirituele pad te bewandelen, is het mogelijk om de mate waarin je lijden ervaart te verminderen.

In een 45 minuten durende podcast hebben we het daarnaast over meditatie, de werking van het ego en het belang van oefenen, oefenen en nog meer oefenen met meditatie. En, wat het resultaat is van al die beoefening. De hoofdpunten van ons gesprek lees je terug in deze korte blog.

De podcast is te beluisteren via onderstaande player en is te vinden op o.a. iTunes en Spotify.

Meer weten over Jan Geurtz? 

Op zijn website kun je alles vinden over zijn boeken, cursussen, retraites en workhops. Verder kan ik je onderstaande boeken aanbevelen:

Een meditatieroutine opbouwen

Geïnspireerd door de kennis van Jan, maar ben je nog zoekende naar concrete handvatten? In de podcast die ik opnam met Mark Siegenbeek van Heukelom, hoor je talloze tips over het opbouwen van een meditatieroutine. Deze tips zijn ook terug te lezen in een blog.