Mark Siegenbeek van Heukelom is coach, trainer, quaterlife-expert en auteur van ‘Helemaal naar de meditering’ en ‘Is dit het nou?’.

Voor iemand die veel weet over meditatie en spiritualiteit, is Mark bijzonder nuchter te noemen. Hij is rationeel ingesteld, kritisch en heeft de wetenschap hoog in het vaandel. Dat is dan ook de reden dat ik zijn boek over meditatie, ‘Helemaal naar de meditering’, tijdens veel bedrijfslessen als stokpaardje gebruik.

In gesprek met Mark Siegenbeek van Heukelom

Mark is open, heeft humor en praat veel en graag. Dat heeft zich geresulteerd in een geweldige podcast, die werkelijk van minuut tot minuut een aanrader is. De waslijst aan onderwerpen die we aandoen, is bijna oneindig te noemen. Zo vertelt Mark hoe hij ooit met meditatie in aanraking kwam, hoe zijn huidige meditatieroutine eruitziet, geeft hij bruikbare tips voor het opbouwen van een meditatieroutine, verduidelijkt hij zweverige begrippen als ‘ego’ en ‘eenheidsbewustzijn’ en spreken we over de kracht van oogcontact.

Het gevaar van psychedelica

In het laatste deel van de podcast, vertelt Mark openhartig over zijn ervaring met psychedelica. Veel mensen die bezig zijn met persoonlijke en spirituele ontwikkeling, gebruiken psychedelica om de spirituele groei te versnellen. Er zijn talloze podcasts te vinden over de positieve kanten hiervan. Het lijkt soms een hype te zijn. Van alle kanten heb ik afgelopen periode het advies gekregen om ook eens iets te gebruiken: het zou me veel inzichten kunnen opleveren. Zelf sta ik hier twijfelachtig tegenover. Ik ben dan ook heel blij dat Mark eerlijk is over de keerzijde van psychedelica. Hij heeft doodsangsten uitgestaan bij het gebruik van ayahuasca. In de podcast vertelt hij over de ‘bad trips’ die hij doormaakte, maar ook over de groei die het hem heeft opgeleverd.

De podcast is te beluisteren via onderstaande player en via o.a. iTunes en Spotify.

Lees jij liever?

In een blogpost deel ik een aantal tips die Mark in de podcast noemt. Dit heeft geresulteerd in een blog boordevol tips voor het opbouwen van een meditatieroutine. Deze blog vormt tevens een mooie aanvulling op de podcast.

Benieuwd naar het werk van Mark Siegenbeek van Heukelom?

Mark is oprichter van The Startup of Dreams. Middels trainingen, lezingen, coaching en zijn boeken helpt hij young professionals om hun droomleven te realiseren.

Zijn boeken kan ik je aanraden wanneer je geïnteresseerd bent in zingeving en spiritualiteit, bekeken vanuit een wetenschappelijk oogpunt.

De verhalen van andere Inspirerende Nederlanders

Het verhaal van Mark sluit goed aan op de podcast die ik opnam met yogapsycholoog Tim Schipper. Hij maakt tijdens zijn consulten gebruik van yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen. Hiermee laat ook hij zien dat wetenschap en spiritualiteit prima samengaan.