Heleen Peverelli (1970) is hoofdredactrice van Yoga Magazine en Yogatv. Je zou haar het beste kunnen omschrijven als een moderne yogi. In mijn beleving belichaamt Heleen ‘balans’. Enerzijds durft ze voor haar heldere visie te staan, tegelijkertijd heeft ze de bescheidenheid om haar ideeën niet op te dringen. Ze geniet van de luxes die wij in het Westen kennen, maar heeft ook een zekere nederigheid in zich. Ze ontwikkelt zichzelf en kan berusting vinden in ‘zijn met wat er is’.

Zelf worstel ik regelmatig met alle polariteiten van het leven. Ik kan makkelijk van het ene uiterste naar het andere uiterste doorslaan. Juist daarom vind ik het reuze interessant om te weten hoe Heleen in het leven staat.

In gesprek met Heleen Peverelli

Heleen deelt op nuchtere wijze de inzichten die yoga haar heeft gebracht en de wijze waarop de yogafilosofie in het dagelijks leven kan worden toegepast. Yoga helpt je om lekkerder in je vel te zitten. Letterlijk en figuurlijk. Heleen vertelt ook hoe yoga helpt om ‘jong’ te blijven.

De stem van Heleen stelt je gerust, maar de werkelijke betekenis van haar woorden raken een diepere laag. Alles is er al. Je bent goed zoals je bent. Stap uit je zorgen en kom terug bij jezelf. Makkelijker gezegd dan gedaan. Dat klopt, daarom deelt Heleen ook toegankelijke tips voor het contact maken met jouw essentie, jouw plek van innerlijke stilte.

De podcast is te beluisteren via onderstaande player, maar ook via o.a. iTunes en Spotify.

Waarom je met yoga jong blijft

In de podcast vertelt Heleen over telomeren die door yoga kunnen aangroeien en zorgen voor een jeugdig en stralend voorkomen. Ben je benieuwd hoe dit precies zit? Op de website van Yoga Magazine kun je hier een uitgebreid artikel over lezen.

Meer yogi’s aan het woord

Afgelopen maanden heb ik verschillende yogi’s mogen spreken. Tim Schipper is werkzaam als yogapsycholoog. Tim geeft handreikingen om je te helpen voelen wat je op dit moment nodig hebt. Hij begeleidt je op de weg terug naar jezelf en daagt je uit om te luisteren naar je gevoelens en de signalen van je lichaam.

Net als velen vond Johan Noorloos het vroeger moeilijk om zichzelf te zijn en te laten zien. Inmiddels heeft hij de moed gevonden om zichzelf te omarmen en nodigt hij zo anderen uit hetzelfde te doen. Hij legt enkele levenswijsheden uit de Bhagavad Gita uit, net als het verschil tussen weerstand en blessure-pijn. De vragen die hij zichzelf en zijn leerlingen op de yogamat stelt, zijn vraagstukken die toepasbaar zijn voor alle levensgebieden.

Ook sprak ik met Steffi von Brunner. Toen zij na het plaatsen van een spiraaltje te maken kreeg met bekkenklachten, ging ze opzoek naar verlichting. Yoga leerde haar dealen met de pijn, maar gaf haar bovenal handvatten om haar klachten te verminderen.