Onlangs ging ik in gesprek met Tim Schipper (1985), yogapsycholoog. Tim is één van de meest integere, oprechte mensen die ik heb mogen interviewen. Hij spreekt open en eerlijk over zijn eigen uitdagingen, maar deelt ook veel waardevolle kennis over de kracht van yogapsychologie.

De podcast is te beluisteren via onderstaande player en via o.a. iTunes en Spotify.

Mijn werk als yogadocent leidde tot een burn-out

Toen ik nog niet zo heel lang werkzaam was als yogadocent, verloor ik mezelf volledig en belandde ik in een burn-out. Er was een deel van mezelf dat ik wegstopte en onderdrukte, omdat ik bang was dat die kant niet bij mijn leven als yogi paste. Ik moest een ‘goed mens’ zijn van mezelf. Ik mocht niet meer met vriendinnen roddelen, ik moest stoppen met mijn ongezonde eetgewoonten en me belangeloos inzetten voor van alles en nog wat. Om me heen zag ik alleen maar yogi’s die daar vele malen beter in waren. Ik verlangde nog steeds naar gebraden kip, betrapte mezelf continu op grensoverschrijdende grappen en vond het belachelijk om voor een paar euro les te geven. Ik voldeed in niets aan mijn ideaalbeeld en probeerde mezelf tegen beter weten in, in een keurslijf te stoppen.

Tim Schipper bracht mij middels yogapsychologie tot nieuwe inzichten

Tim Schipper was één van de yogi’s die aanzienlijk minder moeite had met het leven als yogi. Ik volgde zo nu en dan een workshop bij hem en ik was diep onder de indruk van zijn toewijding aan yoga. Hij was zo iemand die het leven begreep.

Toen ik hoorde dat hij werkzaam was als yogapsycholoog, was het een logische stap om bij hem aan te kloppen. Ik hoopte dat hij me zou leren hoe ik in een volleerd yogi zou kunnen transformeren.

Yogapsychologie als methodiek om in contact met jezelf te komen

Tim heeft me veel inzichten gebracht, maar heeft me niet de weg getoond naar dat van mijn ideaalbeeld. In plaats daarvan maakte hij me bewust van alle onderdrukte gevoelens in mezelf.

Yogapsychologie is gebaseerd op technieken vanuit de yoga en meditatie waarbij veel ruimte is voor het gevoelsaspect. We zijn gewend om problemen op te lossen vanuit ons rationele denkvermogen en kunnen daardoor verzanden in piekeren. De fysieke oefeningen nodigen uit om in je gevoel te zakken en de stroom van gedachten uit te zetten. Middels houdingen, ademhaling en het gebruik van je stem zak je makkelijker in je lijf en kun je directer contact maken met je emoties. Je gaat voelen, opmerken en ervaren wat zich aandient.

Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden

Wat in je lijf is opgeslagen, heeft directe invloed op hoe je je voelt en op welke manier je je uit. Waarschijnlijk heb je van jongs af aan al geleerd dat je bepaalde dingen niet mag voelen. Wanneer je je bewust wordt van die programmering, kun je gaan herprogrammeren. Het kan heel spannend zijn om een bedding te creëren om meer te gaan voelen. Door specifieke oefeningen helpt Tim je om voorbij je gedachten te gaan en contact te maken met je emoties. In een veilige setting kun je die gevoelens gaan ervaren en inzien dat het niet erg is. Je raakt dan meer gewend aan het gevoel en kunt het gaan omvormen. Dingen gaan meer stromen, je kunt eerlijker zijn naar jezelf toe.

Meer ruimte geven aan jezelf, verricht wonderen, geeft inzicht en heelt.

De rol van de yogapsycholoog

Als yogapsycholoog trekt Tim aan de handrem. Hij helpt je vertragen en stilstaan. Tim geeft handreikingen om je te helpen voelen wat je op dat moment nodig hebt. Hij begeleidt je op de weg terug naar jezelf en daagt je uit om te luisteren naar je gevoelens en de signalen van je lichaam. Zo ga je beseffen dat je lichaam een inherente wijsheid heeft en je de weg naar de juiste antwoorden wijst.

Door je bewust te worden van de patronen waar je in zit, ga je herkennen wat er in jou leeft. Je wordt je bewust van welke volgende stappen je mag gaan zetten, of je realiseert je juist dat je al precies daar bent waar je zou moeten zijn.

Zelfs een yogapsycholoog is ‘gewoon’ mens

Dat we als mens niet veel van elkaar verschillen, bleek wel toen ik met Tim in gesprek ging. Het ideaalbeeld waarvan ik dacht dat het Tim zijn natuur was, bleek voor hem ook een keurslijf te zijn dat toch niet volledig bij hem past. Ook hij heeft lange tijd geprobeerd om zijn eigen ideaalbeeld na te leven en is zichzelf daarin verloren. Yogi’s hebben soms de neiging om te veel naar het goede, het licht, te verlangen. Tim ziet dat inmiddels in en omarmt nu ook de andere, donkerdere, kant van het leven.

Na 4 jaar hard te hebben gewerkt, nodigt de coronacrisis Tim uit om te vertragen. Hij luistert naar zijn eigen lichaam, komt terug bij zichzelf en neemt rust. Hij merkt op hoe hij gewend is om altijd iets te doen. Het voelt ongemakkelijk om gewoon op de bank te zitten en niets te doen. Hij voelt het patroon, de onrust in zichzelf en weet dat hij daar nu gewoon bij mag zijn. Het is tijd om alle oordelen die hij over zichzelf heeft los te laten.

Ik herken veel van het proces waar Tim inzit en ergens stelt dat me gerust. Zelfs ‘echte’ yogi’s kennen dus de strubbelingen van het leven. En juist dit maakt Tim tot een goede psycholoog: hij kent beide zijden van de medaille en erkent dat het leven soms simpelweg zwaar is.

Meer weten over yogapsychologie of Tim Schipper?

De online yogaschool, Kundalini Yoga School, is middels deze link te vinden. Hier zijn zowel gratis als betaalde programma’s te vinden.

Meer weten over Tim zijn werk als yogapsycholoog? Lees dan verder op zijn website.

De verhalen van andere Inspirerende Nederlanders

Wanneer het verhaal van Tim Schipper je aanspreekt, ben je waarschijnlijk ook geïnteresseerd in het gesprek dat ik eerder had met Hannah Cuppen. Hannah Cuppen is jarenlang werkzaam geweest als relatietherapeut en weet alles over de liefdesbange dans tussen verlatingsangst en bindingsangst. De podcast die ik met haar opnam heeft al velen inzicht gegeven in eigen patronen, behoeften en verborgen claims.