Ademen, we doen het (bijna) allemaal als vanzelf. Toch ademt lang niet iedereen op een ‘gezonde’ manier. Wanneer je een sprintje hebt getrokken naar de bus, of intensief hebt gesport, raak je buiten adem. Wanneer je opnieuw tot rust komt, past je ademhaling zich weer aan. Ook overmatige stress en emotionele spanningen hebben invloed op de adem. Je gaat hierdoor onbewust je adem vastzetten, te snel of te ondiep ademen. De gevolgen hiervan kunnen groot zijn. Een ongezonde manier van ademen kan leiden tot paniekaanvallen, slaapproblemen en chronische vermoeidheidsklachten. In een podcast legt ademcoach Eric Coenen uit hoe dit kan en hoe dit werkt.

Spanningen loslaten door middel van je ademhaling

Tijdens een sessie ademcoaching wordt de adem gebruikt om (jarenlange) spanningen los te laten. Emotionele en mentale spanning kan vast gaan zitten in je lichaam, dat wordt opgeslagen in je spiergeheugen. Door bewust gebruik te maken van je adem, creëer je ontspanning in alle delen van het lichaam die al langere tijd onder spanning staan. Je lichaam gaat weer ervaren dat het spanning kan en mag loslaten.

Je adem gebruiken om stress te verminderen

Ook thuis of op je werk kun je je ademhaling gebruiken om stress of spanning te verminderen. Eric Coenen deelt in de podcast een simpele, maar zeer effectieve oefening.

Neem 5 tot 10 minuten de tijd voor jezelf. Neem je aandacht mee naar je ademhaling. Tel dan voor jezelf hoelang je inademing duurt en probeer je uitademing dan 2 keer zo lang te laten duren. Wanneer je voor 3 tellen inademt, adem je vervolgens voor 6 tellen uit. Deze techniek helpt je om je ademhaling te kalmeren, maar heeft ook een meditatief effect. Door zo bewust te focussen op je adem, doorbreek je de stroom van gedachten en ben je volledig aanwezig in het ‘nu’.

De kracht van je eigen ademhaling ervaren

Eric Coenen ontvangt je graag in zijn praktijk in Rijswijk. Een sessie ademcoaching duurt zo’n 1,5 uur en kost €75,-. Meer informatie, of een afspraak maken, kan door contact op te nemen met Eric. Hij is bereikbaar op telefoonnummer: 06-51968752 of per mail: ericcoenen@yahoo.com

Benieuwd welke methodieken net zo’n helend effect kunnen hebben?

Luister dan ook naar de podcasts die ik opnam met Jan Geurtz, Mark Siegenbeek van Heukelom en Resi Lankester. Met Jan en Mark sprak ik over de krachtige werking van meditatie. Met Resi ging ik in gesprek over de meerwaarde van yoga in het proces van persoonlijke en spirituele beoefening.