Martijn Boerkamp is filosofisch coach en eigenaar van Filosofische Praktijk De Denkkamer. Martijn bewijst dat filosofie niet saai, ingewikkeld en stoffig is. Hij laat zien dat filosofie kan helpen bij het vinden van antwoorden op existentiële vragen en dilemma’s die we allemaal tegenkomen.

Ik nodigde Martijn uit voor een podcast en ging met hem in gesprek over denken over het denken.

In gesprek met filosofisch coach Martijn Boerkamp

In mijn eigen jeugd is er altijd veel aandacht geweest voor mijn cognitieve ontwikkeling. Voor fysiek bewegen, of voelen, was eigenlijk geen aandacht. Die aandacht ontstond pas toen ik me in yoga ging verdiepen. Er ontstond een groot gevecht in mezelf, een conflict tussen het voelen en denken. Ik leerde om op te merken wat er in mijn lichaam gebeurde, maar wilde dat dolgraag begrijpen en analyseren. De balans tussen beiden weet ik steeds meer te vinden, maar van tijd tot tijd ben ik weer zoekende. Kunnen voelen en denken wel samengaan? In mijn lessen komt dit vraagstuk regelmatig ter sprake. Martijn deelt in de podcast zijn visie hierover. Een visie die aanzet tot nadenken, opnieuw voelen en -in elk geval voor mij- rust geeft.

In de rest van ons gesprek hebben we het over het belang van kritisch denken, het vinden van diepgang in gesprekken en de kracht van ‘vragen’. Zoals Martijn Boerkamp heel mooi weet aan te geven, is het antwoord niet relevant. Het gaat om het onderzoek dat kan volgen op het stellen van een vraag.

Martijn is super nuchter, weet dingen helder te verwoorden en heeft bovenal het talent om dingen niet in te vullen. De podcast die we opnamen is dan ook interessant voor iedereen die nadenkt over grote levensvraagstukken, inzicht wil in zichzelf en houdt van vragen (beantwoorden).

De podcast is te beluisteren via onderstaande player, maar ook via o.a. iTunes en Spotify.

Sparren over je eigen gedachtenkronkels? 

Martijn Boerkamp helpt je graag op weg bij het onderzoeken van je vraag. Op zijn website lees je meer over de mogelijkheden en zijn achtergrond.

Meer podcasts over existentiële vraagstukken, filosofie en bewustzijn

Martijn refereert meerdere malen naar de podcast die ik opnam met Jan Geurtz over omgaan met lijden. In ons leven komen we allemaal een zekere mate van ongemak tegen. De mate waardoor we hierdoor ‘lijden’, is afhankelijk van onze eigen instelling. Jan Geurtz vertelt hier meer over. Met Nienke Wijnants sprak ik over omgaan met existentiële vraagstukken. Vragen als ‘wie ben ik’ en ‘wat wil ik’ zijn essentieel om te beantwoorden en zorgen voor meer diepgang en zingeving.