Sander Ritman (1984) is mede-oprichter van de School voor Eenzijn. Hij verzorgde een tijdje geleden een lezing die ik als vrijwilliger van de Reclassering mocht bijwonen. Sander vertelde over de existentiële eenzaamheid waar hij lange tijd mee heeft geworsteld. Ik herkende mijn jongere zelf in zijn verhaal, maar herkende ook veel van verhalen van cliënten. Daarnaast deed zijn lezing me denken aan de podcast die ik opnam met psycholoog Nienke Wijnants over omgaan met existentiële vraagstukken.

Ik kan me zo voorstellen dat de situatie rondom corona mensen extra confronteert met eenzaamheid en existentiële vraagstukken. Wie ben je nog op het moment dat je niet meer ‘mag’ wat je graag zou willen? Wie wil je zijn in tijden van onzekerheid? Ik nodigde Sander Ritman uit voor een podcast en sprak met hem over eenzaamheid en eenheid.

In gesprek met Sander Ritman

Volgens Sander heeft eenzaamheid niet altijd te maken met een gebrek aan sociale contacten. Ook met een groot sociaal netwerk kun je eenzaamheid ervaren. Het gaat bij existentiële eenzaamheid om het gevoel ‘gevangen’ te zitten in jezelf, te verdwalen in gedachten en verstrikt te raken in zorgen en frustraties. Ik heb zelf ook zo’n periode meegemaakt, maar heb het ook zien gebeuren bij mensen die me lief zijn. Worstelen met je eigen gedachtenspinsels is lastig, maar vanaf de zijlijn toekijken hoe een ander aan het worstelen is, is misschien nog wel moeilijker. Ook hier spreken we over: hoe kun je omgaan met een naaste die zich eenzaam voelt?
Ons gesprek heeft geresulteerd in een podcast die interessant is voor iedereen die worstelt met zingevingsvraagstukken, twintigerstwijfels, dertigersdilemma’s, midlife crisis, burn-out klachten of eenzaamheid.

De podcast is te beluisteren via onderstaande player, maar ook via o.a. iTunes en Spotify.

Benieuwd naar het werk van Sander Ritman?

Op de website van de School voor Eenzijn is meer terug te vinden over Sander en de programma’s waar hij eind van de podcast over spreekt.

Meer over zingevingsvraagstukken en existentiële twijfels 

Als psycholoog heeft Nienke Wijnants veel onderzoek gedaan naar existentiële vraagstukken en twijfels. In een podcast vertelt zij hoe je kunt omgaan met deze vraagstukken, een quaterlife of midlife crisis. Met Martijn Boerkamp sprak ik over de rol die filosofie kan spelen bij het oplossen van existentiële vraagstukken,