Sjaak Groenewoud (1969) geeft samen met zijn vrouw Kersti vorm aan hun bedrijf Desideratum. Ze geven workshops, coaching, retraites en healing waarin ‘de vrije levensstroom’ de rode draad vormt. Een aantal jaar geleden volgde ik voor het eerst een tantra-workshop bij Sjaak en Kersti. Er ging een wereld voor me open.

Seksualiteit is altijd een ‘dingetje’ voor me geweest. Ik vond het niet zo fantastisch als de tijdschriften en mijn vriendinnen me deden geloven. Het gaf me het idee dat ik anders was en maar moest doen alsof ik het fijn vond. Dat veranderde toen ik de weg van tantra ging bewandelen. Ik leerde mezelf en mijn lichaam beter kennen, durfde me over te geven en ontdeed me van allerlei fysieke, mentale en emotionele ballast. Dat proces was van tijd tot tijd bijzonder pijnlijk, maar ging ook gepaard met veel verdieping, liefde en verbinding. Door mijn nieuwe ervaringen durfde ik op een andere manier gesprekken aan te gaan en zo ontdekte ik dat veel vrouwen (en mannen!) tegen dezelfde dingen aanliepen. Ik was helemaal niet ‘anders’, ik was juist heel gemiddeld.

De invloed die tantra op mijn leven heeft (gehad), is niet in één alinea te beschrijven. Bovendien vind ik het lastig om onder woorden te brengen. Met het idee dat ik denk dat veel anderen iets kunnen leren van tantra, besloot ik om Sjaak Groenewoud uit te nodigen voor een podcast.

In gesprek met Sjaak Groenewoud

In het Westen kennen we tantra vooral als iets seksueels. Zonde, want het is veel meer dan alleen dat. Tantra gaat over je levensenergie, het is een levenspad naar vrijheid. Sjaak legt in de podcast uit dat het vooral gaat over het loslaten van je conditioneringen zodat je terug kunt komen bij wie je werkelijk bent. De weg van tantra begaan is niet altijd makkelijk, maar zorgt wel voor veel vervulling. Sjaak legt in heldere bewoordingen uit wat tantra voor je kan betekenen en hoe het je leven kan veranderen.

We spreken over de ‘groei-relatie’, fysieke blokkades, het innerlijk kind, verlangens, seksueel plezier en zingeving. De oefeningen die Sjaak deelt, kun je thuis uitvoeren zodat je gaat ervaren over welke energie hij eigenlijk spreekt.

Ons gesprek heeft geresulteerd in een podcast die geschikt is voor iedereen die zijn (liefdes)relatie(s) meer wil verdiepen, seksualiteit op een andere manier wil ervaren, geïnteresseerd is in persoonlijke groei of benieuwd is hoeveel mooier het leven kan zijn.

De podcast is te beluisteren via onderstaande player, maar ook via o.a. iTunes en Spotify.

De tantrische oefening, inner flute, waar Sjaak uitgebreid over spreekt, kun je met mij meedoen door dit filmpje te bekijken.

Meer over overgave en liefde

Mijn gesprek met Sjaak Groenewoud, heeft raakvlakken met andere podcasts die ik al eerder opnam. Met Sjaak spreek ik over de ‘groei-relatie’, een prachtige manier om een relatie aan te gaan en meer over jezelf te leren. De inzichten die Hannah Cuppen deelt over kindpatronen en onderliggende angsten vormen de basis voor het aangaan van zo’n groei-relatie. Ook de inzichten van Patrick Kicken op het gebied van liefde en relaties zijn waardevol. Met Johan Noorloos sprak ik over overgave. Tantra, liefde en relaties zijn de ultieme uitnodiging tot overgave aan het leven.