Patrick Kicken heeft als DJ bij 3FM en later bij Veronica een groot publiek weten te bereiken. Hij leefde het leven waar velen alleen maar van kunnen dromen: hij was beroemd, had een huis zonder hypotheek, veel geld, vloog de hele wereld over en had het voorrecht om ‘de grote der aarde’ te interviewen. Kortom, Patrick was behoorlijk succesvol en dacht dat het geluk in de wereld, in materiële zaken, te vinden was.

Ondanks dit ogenschijnlijke geluk, was Patrick niet gelukkig. Hij heeft geproefd aan een leven vol rijkdom, maar vond hier geen vervulling en voldoening. Een burn-out riep hem tot halt.

Patrick deed het ondenkbare en sloeg een andere weg in. Hij liet alles wat ooit belangrijk voor hem was, los. Zijn pad bracht hem in contact met spiritualiteit. In alle andere zaken heeft hij gezocht, maar kon hij het fenomeen ‘basisgeluk’ niet vinden. Basisgeluk is een gevoel vanbinnen: ongeacht de omstandigheden toch helemaal content kunnen zijn. Dat basisgeluk heeft hij inmiddels wel gevonden. Hij geeft zijn geluksgevoel gemiddeld een 8,5.

Patrick Kicken over leven in liefde

Patrick is inmiddels o.a. auteur en heeft meerdere boeken op zijn naam staan, waaronder Leven Zonder Stress.

In een openhartig interview laat Patrick Kicken het achterste van zijn tong zien. Hij durft zijn onzekerheden te benoemen, is open over zijn angsten en spreekt vol verve over de liefde. In de podcast is het volledige interview met Patrick te beluisteren en hoor je welke wijze levensles hij iedereen kan meegeven.

Middels onderstaande player is de podcast te beluisteren. Beluisteren via Spotify of iTunes kan ook!


In dit artikel zoom ik in op de mooie inzichten die Patrick met mij deelde over de liefde.

In een relatie mogen alle gevoelens er zijn

Thuis zag Patrick hoe zijn ouders goed waren in het wegdrukken van gevoelens. Hij nam dit over en heeft dit lange tijd ook zelf gedaan. Inmiddels heeft hij geleerd dat dit niet zijn manier is. Na een ruzie doen alsof er niets aan de hand is, geeft de ander het signaal niet serieus te worden genomen.

Aan de essentie van een relatie wordt dan voorbijgegaan. In een relatie gaat het juist om een totaalpakket: je mag er helemaal zijn zoals je bent. Al je emoties mogen er zijn.

Wij zijn één

Een burn-out confronteerde Patrick Kicken met zingevingsvraagstukken en een zoektocht naar zijn eigen identiteit. Hij is gaan onderzoeken wie hij is. Patrick kwam in aanraking met de Advaita Vedanta en zo leerde hij meer over het idee tijdloos te zijn: je bent nooit geboren, je bent nooit dood. Je fysieke lichaam is slechts een gewaarwording van je hele ‘zijn’.

In essentie zijn alle leven de wezens op aarde hetzelfde: we zijn allemaal een manifestatie van ‘het leven’. Dat inzicht maakt dat je liefdevoller met jezelf en de wereld om je heen kunt omgaan. Wanneer je een ander verdriet doet, dan raak je ‘het leven’. Datzelfde leven dat ook in jou zit. Indirect kwets je daarmee ook jezelf.

Door dit inzicht staat Patrick bewuster in het leven en maakt hij ook bewustere keuzes richting anderen. Wanneer hij iets goeds doet voor een ander, straalt dit terug op zichzelf. Datzelfde zou gebeuren wanneer hij een ander kwaad doet.

Geïnspireerd door de Advaita Vedanta probeert Patrick nu op een andere manier met zijn medemens om te gaan. In lastige situaties vraagt hij zich altijd af wat liefde zou doen. Welke liefdevolle reactie is er mogelijk? Op deze manier is niet zijn ego leidend, maar zijn sterke geloof in de eenheid in ons menszijn.

Liefde is…

Liefde is volgens Patrick geen werkwoord: liefde is herkenning. In de liefde zien we onszelf terug in elkaar, herkennen we onszelf en elkaar. Erotiek geeft dat geheel nog een extra lading, het is de kers op de taart.

Patrick kan overal liefde in zien en laat de liefde rijkelijk stromen. Personages in een serie kunnen een gevoel van liefde opwekken. Deze universele liefde is naar alles en iedereen hetzelfde.

Onvoorwaardelijk liefhebben, bestaat uit een oersterke basisliefde die altijd blijft bestaan. In een voorwaardelijke relatie kun je veel van elkaar vragen en verwachten. Je kunt de ander liefde ontzeggen wanneer hij/zij niet aan jouw ideaalplaatje kan voldoen, of wanneer je door de ander wordt gekwetst. In onvoorwaardelijke liefde werkt het anders. De basisliefde verdwijnt niet. Zelfs niet wanneer iemand je kwetst, of bij je weggaat. In onvoorwaardelijke liefde voel je de pijn, het verdriet, maar kun je de ander het beste toewensen. De liefde is er nog. Als je de ander zijn/haar geluk niet gunt, dan is er geen sprake van liefde. Als je oprecht van iemand houdt, dan gun je de ander geluk en leer je dealen met je eigen pijn.

Tijdens een heftige ruzie kan er angst voor liefdesverlies ontstaan. Van Jan van Delden, vriend zonder voorwaarde, leerde Patrick om de basisliefde, de onvoorwaardelijke liefde ook dan te tonen. Door tijdens een ruzie achter je hoofd je hand op te steken symboliseer je de liefde naar de ander. Je zegt als het ware: ‘achter al deze emotie gaat er veel liefde voor jou schuil’. Tijdens een ruzie is het dan ook belangrijk om de verbinding, de herkenning weer te vinden. Het geven van een knuffel, of een andere vorm van fysiek contact kan hierbij helpen.

Het geheim van een goede relatie

Een liefdesrelatie kan vele vormen aannemen. Belangrijk is dat in een goede relatie ruimte is voor de eigenheid van beide partners en dat er geen sprake is van claimen. In een goede relatie weet je dat de ander niet voor jou op deze wereld is. Je verwacht niet dat de ander zich op een bepaalde manier moet gedragen. Je kunt de ander laten zijn zoals hij/zij is.

Patrick heeft zelf een mooie balans gevonden. Zijn vriendin en hij zijn beiden erg gevoelig en hebben daarnaast verschillende ideeën over het huishouden. Het hebben van een LAT-relatie werkt voor hun beiden dan ook erg goed.

Meer inspirerende verhalen

Benieuwd naar meer inzichten in relaties en liefde? Dan is de podcast die ik opnam met Hannah Cuppen perfect voor jou!