Enige tijd geleden kwam ik in contact met Margot Pol, journalist die voor onder andere het bekende damesblad Glamour schrijft. Pol wilde graag een artikel schrijven over de schaduwzijde van yoga, maar ontdekte dat maar weinig yogi’s daarover wilden praten. Ik had daar geen moeite mee; ik ken als geen ander de mooie, positieve kanten van yoga, maar ook de keerzijde. Hoewel yoga in de media wordt neergezet als zaligmakend, ben ik het daar niet mee eens. Yoga kent vele voordelen en ik geloof ook in de helende kracht. Toch ben ik ook van mening dat yoga niet altijd de oplossing, of de enige oplossing is. Ik kan me maar zelden identificeren met het beeld dat op social media van en door yogi’s wordt geschetst. Hoewel ik diep van binnen altijd heb geweten dat yoga daar niet over gaat, heeft het me wel behoorlijk onzeker gemaakt.

Naar aanleiding van interviews met verschillende yogi’s schreef Pol het artikel: Afgemat – de donkere kant van yoga. Dit artikel is gepubliceerd in de Glamour van november 2018.

Kan ik wel iets onderwijzen wat ik zelf niet ben? 

Toen ik net begon met lesgeven, ontdekte ik dat veel mensen aannamen dat ik de rust zelve ben. Dat was ik niet, dat ben ik niet en dat zal ik vast ook nooit zijn. Ik beoefen yoga, omdat het me helpt om meer rust te vinden, helderheid te creëren en in contact te blijven met wie ik ben. De ene dag gaat dat beter dan de andere dag. Inmiddels heb ik daar vrede mee, maar jaren geleden bracht dit me aan het twijfelen. Hoe kan ik anderen leren om rust te vinden, als het me zelf niet altijd lukt? Kan ik wel iets onderwijzen wat ik zelf niet kan of ben? Ik begon me af te vragen of ik wel goed genoeg was, wat niet goed werkte in combinatie met de faalangst waar ik altijd al last van heb gehad.

De essentie is zoek

Sanne Groot (24) wordt ook aan het woord gelaten in het artikel van Pol: ‘Mensen, yoga is geen wedstrijd. (…) Het gaat om bewegen, ontspannen, je goed voelen. Maar het enige wat iedereen dankzij Instagram ziet, zijn bloedmooie, superdunne mensen die de moeilijkste poses doen. Als ik zelf geen yogaleraar was geweest, had ik nooit gedacht: dat is iets voor mij.’

Dit kan ik alleen maar beamen. Yoga is niet wat je voorbij ziet komen op social media. Je hoeft niet dun, knap en super flexibel te zijn om yoga te beoefenen. En om je uit een droom te helpen: yoga geeft je ook niet zo’n supersonisch figuur. Je creëert je een sterker en flexibeler lichaam, maar binnen de mogelijkheden van je lichaam en die zijn vaak wat beperkter dan die van de Instagram meisjes.

Ik vind het altijd vreselijk jammer wanneer ik mensen hoor zeggen dat ze niet naar een les durven komen, omdat ze bang zijn dat ze te stijf, te dik, of te oud zijn. Yoga is voor iedereen geschikt.

Afgemat – de donkere kant van yoga

Meer publicaties

Na dit artikel volgden er meer bladen:
Flair: een artikel geschreven door Mirjam die meeging op yogavakantie en haar ervaring deelt.
Wendy: een artikel waarin ik vertel over mijn spirituele pad
Marie Claire: een artikel vertel ik over de millennial vraagstukken waar ik mee had te dealen en die mij uiteindelijk brachten bij het werk als stressreductie trainer en yoga coach.