Verschillende yogastijlen, waaronder yin yoga, zijn gebaseerd op de werking van meridianen, energiekanalen. Meridianen lopen door het lichaam en bevinden zich in dat wat we de ‘yin weefsels’ noemen; banden, pezen en bindweefsel. Bij het ontleden van een lichaam zal je het stelsel van meridianen niet tegenkomen, omdat het niet zichtbaar is.

Door deze meridianen stroomt chi, levensenergie. Met levensenergie wordt de energie aangeduid die nodig is om het lichaam optimaal te laten functioneren. Alles wat leeft bestaat uit chi.

Hoe meer chi iets bevat, hoe meer ‘leven’ erin zit. Je kunt je dus voorstellen dat jij je met een minimale hoeveelheid chi lusteloos en uitgeput voelt, terwijl een flinke dosis chi ervoor zorgt dat je opgeladen bent en lekker in je vel zit.

Energiebronnen en energiezuigers

Een deel van de chi in je is afkomstig van je ouders en is je al voor je geboorte meegegeven. De energie van je ouders is samengekomen en stroomt nu door jou heen. Deze hoeveelheid chi kun je niet beïnvloeden of veranderen.

Je hebt wel invloed op de hoeveelheid chi die je binnenkrijgt vanuit eten en drinken. Hoe puurder en verser de producten zijn die je nuttigt, hoe meer chi deze bevatten. Kortom, hoe meer energie je binnen krijgt. Ditzelfde geldt voor de lucht die je inademt. Hoe puurder en schoner de lucht is die je in ademt, hoe meer chi je binnenkrijgt. Wanneer je weinig energie hebt, is het dus belangrijk om gezond te eten en je hoeveelheid chi weer aan te vullen.

Voldoende slaap zorgt voor een uitgerust lichaam en een heldere geest, maar zorgt er ook voor dat er chi wordt aangemaakt.

Veel van je dagelijkse activiteiten vragen energie van je en kosten je dus chi. Stress is een grote chivreter, maar ook verslavingen, een verkeerde lichaamshouding, verwondingen en extreme sportbeoefening kosten je veel chi.

Je lichaam is als een rivier

De chi-vreters kunnen ook voor blokkades in de meridianen zorgen. Hierdoor kan de chi niet meer goed door je lichaam stromen en ontstaan er vaak (fysieke) klachten. Door blokkades wordt een deel van je lichaam onvoldoende voorzien van chi waardoor het energie mist. Je kunt je voorstellen dat dit lichaamsgebied hierdoor minder goed kan functioneren.

Je kunt je lichaam en de stroom van chi vergelijken met een rivier. Je lichaam is de rivierbedding en de chi is het water. Zolang de rivier vrij is van obstakels, stroomt het water. Wanneer er een grote hoeveelheid stenen in de rivier samenkomt, kan het water hier niet meer goed doorstromen. Er ontstaat een blokkade. Het water zal zijn weg om en tussen de stenen door vinden, maar de waterstroom verloopt aanzienlijk minder soepel.

Laat je chi weer stromen

Blokkades kunnen worden opgeheven door op een zachte, bewuste manier te bewegen. Door het beoefenen van yin yoga kan de stroom van chi weer op gang komen. Door langere tijd in een houding te blijven, kan de chi niet meer vrij circuleren en stroomt het naar het bindweefsel waar de chi vervolgens stagneert. Op het moment dat je uit de houding komt, ontstaat er weer ruimte waardoor de geblokkeerde chi weer kan doorstromen. De krachtige stroom van chi die ontstaat kan energetische blokkades opheffen.

Ook dit kun je vergelijken met een rivier. Denk terug aan het voorbeeld van de geblokkeerde rivier. Wanneer je de blokkade wilt opheffen, kun je dit doen door vlak voor de stenen een nieuwe blokkade te creëren. Het water zal stagneren bij de nieuwe blokkade. Op het moment dat deze blokkade wordt opgeheven, ontstaat er een krachtige stroom water die met gemak de oude blokkade omver doet stromen.

Je hormonen hebben grote invloed 

Wil jij je chi weer laten stromen en je lichaam ontdoen van energetische blokkades? Wees je dan bewust van wat je eet. Voeding en hormonen hebben grote invloed op de mate waarin chi door je heen kan stromen. Ik nam een podcast op met de hormoonexpert van Nederland, Ralph Moorman, hij legt alles uit over gezonde voeding en hormonen.