Ir Ralph Moorman (1976), eigenaar van de Hormoonfactor, is expert op het gebied van hormonen, leefstijl, voeding, stress en de mentale gezondheid.
Daarnaast is hij auteur van meerdere bestsellers, waaronder De boodschappencoach en De hormoonfactor.

Ik kwam ruim een jaar geleden terecht op de website van de Hormoonfactor toen ik na het stoppen met de anticonceptiepil last kreeg van een hormonale disbalans. De blog die ik daarover schreef, is nog steeds het meest gelezen artikel op mijn website (hier lees je dit artikel terug). Heel regelmatig krijg ik mails van vrouwen die mijn verhaal herkennen en ook zoekende zijn naar een manier om hun hormoonhuishouding weer in balans te krijgen. Vanwege mijn eigen ervaring en de verhalen van tientallen andere vrouwen, was ik erg benieuwd naar de visie van Ralph Moorman op hormonen en de invloed die onze leefstijl hierop heeft. Ik nodigde hem uit voor het opnemen van een podcast.

De podcast zit vol heldere uitleg over de werking van hormonen, endometriose, PCOS en de invloed van onze leefstijl. Ralph Moorman geeft daarnaast praktische tips voor degene die in plaats van symptoombestrijding, de oorzaak van een hormonale disbalans willen aanpakken. Mijn drastische aanpak van een jaar geleden, was niet de beste aanpak. Met de tips van Ralph kunnen anderen op meer ontspannen wijze aan de slag. Wat mij betreft een podcast die door elke (jonge) vrouw geluisterd moet worden, want wat is het zonde dat we maar zo weinig leren over de werking van ons lichaam.

In deze korte video vertelt Ralph in een paar zinnen meer over de kennis die hij deelt in de podcast.

Het hele interview is te beluisteren via onderstaande player en staat op o.a. iTunes en Spotify. Lees deze blog vooral wanneer je na het beluisteren van de podcast gemotiveerd bent om te kiezen voor een gezond(er) leven. De tips die Ralph Moorman in de podcast deelt, lees je hier terug.

Een succesformule bestaat niet

Bereid je voor op een zoektocht naar jezelf, ook wanneer je aan de slag gaat met een coach. Het in balans brengen van je hormoonhuishouding is maatwerk. Gooi niet radicaal je leefstijl om. Hormonen hebben tijd nodig om balans te vinden. Wanneer je drastisch het roer omgooit, schrikken ook je hormonen en andere organen daarvan. Een balans verbetert niet binnen een dag, dus geef jezelf de tijd. Onderstaande tips van Ralph Moorman helpen je om je levensstijl te verbeteren.

1. Breng je leefstijl in kaart

Neem je eigen leefstijl kritisch onder de loep. Hoe ga je om met de belangrijke pijlers die Ralph noemt; voeding, stress, bewegen, mentale gezondheid? Wat kan er beter op deze gebieden? Wat zijn je valkuilen? Alle pijlers zijn nodig en dienen aandacht te krijgen. Te veel stress, los je niet op met 3 gezonde maaltijden per dag en vice versa.

2. Je leefstijl aanpassen valt of staat met je motivatie

Sta stil bij je motivatie. Waarom wil jij je leefstijl aanpassen? Wanneer je ongemak groot genoeg is, ben je bereid om stappen te zetten en je leven te verbeteren. Als je je al goed voelt, maar je wilt dat nog een niveau hoger tillen, is het een stuk lastiger. Belangrijk is dat je dan helder weet te visualiseren hoe je leven eruit zou zien op het moment dat het nog net iets beter is.

Belicht ook de keerzijde van de medaille. Wat zou er gebeuren wanneer je je leefstijl niet aanpast? Dit zou je moeten overtuigen om te kiezen voor de gezonde(re) weg.

3. Ondervang je valkuilen

Focus nu op de valkuilen die je bij de eerste stap in kaart hebt gebracht. Welke valkuilen heb je en wanneer ben je geneigd om daarin te trappen? Bedenk hoe je met deze valkuilen kunt omgaan en zoek naar concrete oplossingen.

4. Werk aan de winkel

Ga aan de slag met die oplossingen en voer verbeteringen door in je leefwijze. Merk je het gewenst resultaat op? Dan ben je op de goede weg en kun je zo doorgaan. Merk je geen, of onvoldoende resultaat op, ga dan terug naar stap 1. Weet hierbij wel dat sommige oorzaken pas na langere tijd worden opgelost. Bij een voedselovergevoeligheid merk je vaak al na een week verbetering op. Een menstruatiecyclus in balans krijgen, vraagt daarentegen vaak maanden geduld.

Hulp nodig bij het aanpassen van je levensstijl?

In Nederland zijn er tientallen experts die je op weg kunnen helpen. Op de website van Ralph Moorman zijn alle door hem opgeleide coaches te vinden. Verder heeft Ralph zijn kennis gebundeld in meerdere bestsellers. Door de tips en aanwijzingen uit zijn boeken op te volgen, kom je zelf al een heel eind. Mijn hormonale disbalans heb ik weten op de lossen door zijn boeken.

Vaak wordt gedacht dat alleen vrouwen last kunnen hebben van hun hormonen. In zijn nieuwe boek ‘De testofactor’ belicht Ralph Moorman 30 verschillende hormonale kwalen waar mannen last van kunnen hebben.

Meer Inspirerende Nederlanders

Benieuwd naar de verhalen van andere Inspirerende Nederlanders? Op deze pagina is een overzicht te vinden van alle podcasts en bijbehorende blogs.