In oktober 2019 bericht de media dat de verwachting is dat in 2030 zeker 25% van de werkenden minder kunnen doen door stress en overbelasting. Werkstress verminderen of voorkomen, dient volgens Willem van Rhenen, hoogleraar aan de Nyenrode Universiteit en stressexpert en bedrijfsarts bij Arbo Unie, prioriteit te hebben.

De afgelopen 20 jaar is het aantal werknemers met burn-out verdubbeld. TNO riep de burn-out al uit tot beroepsziekte nummer 1, met 1,2 miljoen werkenden met vermoeidheidsklachten. Werkstress en burn-out worden vaak verkeerd behandeld worden. Arbo Unie pleit dan ook voor een meer doeltreffende aanpak gericht op het voorkomen en verhelpen van de oorzaken van stress.

De feiten en cijfers:

  • 25% van de werkenden heeft regelmatig stressklachten
  • 20-25% van de jongeren heeft stress en burn-out klachten
  • 25% van de werknemers in de zorg ervaart te hoge werkdruk
  • In het onderwijs heeft 20% van de medewerkers burn-out klachten
  • Van de langdurige mantelzorgers voelt 25% zich ernstig belast

In dit artikel 3 tips om werkstress te verminderen of te voorkomen.

1. Zorg voor voldoende energiebronnen

Arbo Unie pleit om in te zetten op preventie en het ontwikkelen van voldoende veerkracht bij werknemers. Het is belangrijk dat werknemers voldoende mentale kracht hebben, ook wanneer de mentale belasting toeneemt of aanhoudt. Er wordt gesteld dat mentale kracht is te beïnvloeden door voldoende energiebronnen. Dit zijn zaken die energie geven en zo een buffer vormen tegen energienemers. Dit voorkomt uitval en verhoogt de energie, het werkvermogen en de prestaties.

Kortom, het is van belang dat (werk)dagen voldoende in balans zijn. Wanneer jij (te) weinig balans ervaart, is het verstandig om daar actief mee aan de slag te gaan. Begin met het in kaart brengen van de energienemers (of energielekken) en energiegevers die je gedurende je dag tegenkomt. Probeer een week lang al je activiteiten bij te houden. Schrijf na elke activiteit op in welke mate je energie ervaart. Geef je energielevel een cijfer op schaal 1-10. Hierdoor krijg je helder welke activiteiten energie kosten en waar je energie vandaan haalt. Ook het tijdstip van de dag waarop je een activiteit uitvoert, kan van invloed zijn. Vaak ‘denken’ we te weten waar onze energiegevers en -nemers inzitten, maar dat klopt lang niet altijd.

Gedurende de cursus Mindfulness op de werkvloer werken we dit uit zodat elke medewerker inzicht krijgt in eigen energiegevers en -nemers. Met deze informatie wordt gekeken naar een gebalanceerde invulling van (werk)dagen. Dit alles met als doel om stressklachten te voorkomen en te zorgen voor voldoende veerkracht en mentale kracht.

Ook zonder cursus kun je na een week kijken naar de balans in jouw dagen. Op welke activiteiten loop je ‘leeg’ en waardoor kun je weer opladen? Maak een nieuwe planning waarin je focust op het creëren van een juiste balans. Hulp nodig? In een privésessie begeleid ik je bij het maken van de juiste keuzes en het creëren van een gebalanceerde (werk)week.

2. Leer naar je lichaam te luisteren

Een burn-out dient zich niet van de één op de andere dag aan. Vooraf heeft het lichaam al signalen gegeven dat het tijd is om pas op de plaats te maken. Wanneer deze signalen niet worden opgemerkt, zal het lichaam drastischere maatregelen nemen met (mogelijk) een burn-out tot gevolg. Zie dit als een manier waarop je gedwongen rust moet nemen. Werkstress voorkomen of verminderen, doe je dus door o.a. naar je lichaam te luisteren.

Belangrijk is dan ook dat je leert om de signalen van je lichaam op te merken en serieus te nemen. We leven in een maatschappij waarin we doorgaans worden aangesproken op ons rationele denkvermogen. Vanuit logica nemen we beslissingen en rationaliseren we veel. Wanneer je druk bent met het ordenen van je gedachten, is er maar weinig ruimte om op te merken wat je lichaam aangeeft. Yoga leert je om vanuit je hoofd weer in je lijf te komen, om vanuit het denken weer terug te komen bij het voelen.

Door regelmatig yoga te beoefenen, leer je ‘voelen’ en luisteren naar je lichaam. De vervolgstap is natuurlijk om daadwerkelijk iets te doen met dat wat je voelt. In een sessie bodywork in Rijswijk kunnen we hier verder op inzoomen.

3. Eet gezond, leef gezond

Wanneer je lange dagen maakt, structureel te weinig rust neemt, altijd ‘aan’ staat en moeite hebt met het hoog houden van alle ballen, dan zijn stressklachten het logische gevolg. In zo’n periode is vaak zo dat mensen kiezen voor ongezonde, maar makkelijke keuzes: de auto in plaats van de fiets en voedingsmiddelen die makkelijk zijn en snel energie geven. Stress kan leiden tot een ongezond eetpatroon en een ongezond eetpatroon kan de nodige stressreacties in het lichaam veroorzaken. Een vicieuze cirkel.

In tijden van stress heeft het lichaam extra, goede voedingsstoffen nodig om weer te herstellen. Het is belangrijk om de juiste voeding tot je te nemen die jouw lichaam nodig heeft. Slechte eetgewoonten zijn energienemers. Voor persoonlijk advies kun je het beste contact opnemen met een (gespecialiseerde) diëtist.

Om burn-out te voorkomen, is het belangrijk om voldoende te bewegen. Intensief sporten is daarmee een andere uiterste. Door te bewegen ontstaat er een fijne balans aan hormonen: endorfine, serotonine en dopamine. Deze combinatie zorgt voor de bekende ‘runners high’. Dopamine zorgt voor een opgewekt gevoel, serotonine werkt kalmerend en endorfine is pijnstillend. Wandelen in de natuur kan het stressniveau al met 70% verminderen. Dit komt vermoedelijk doordat planten en bomen verbindingen uitscheiden om zich te beschermen tegen insecten, dieren en micro-organismen. Hiermee beschermen ze niet alleen zichzelf maar hebben ze een ook een helende werking op mensen. Ze verminderen stress en activeren het immuunsysteem.

Sporten tijdens een burn-out vraagt een andere aanpak. Ik raad je dan ook aan om hiervoor persoonlijk advies in te winnen.

Meer weten over de invloed van hormonen? Voor een podcast sprak ik met de hormoonexpert van Nederland, Ralph Moorman.

Werkstress verminderen of voorkomen met unieke begeleiding op het werk

Middels diverse programma bied ik bedrijven de mogelijkheid om medewerkers te begeleiden bij het verminderen of voorkomen van werkstress. Je kunt hierbij denken aan een (interactieve) lezing over de werking van stress, yogalessen, Mindfulness of een training op maat. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.