everything is om logo

SABRINA SOEBHAN

Neem contact op
Neem contact op
Al in mijn vroege jeugd trokken diverse spirituele stromingen mijn aandacht. Op de basisschool verslond ik boeken over Oosterse filosofieën en sjamanisme, een gewoonte die nooit verdwenen is. Op de middelbare school begon ik me ook de verdiepen in modernere en Westerse filosofische stromingen. Zingeving, verdieping en holisme vormen zo een rode draad in mijn leven.
In 2012 studeerde ik af als pedagoog. Deze studie volgde ik in deeltijd en daarom had ik na mijn afstuderen al jaren werkervaring als groepsleerkracht en pedagogisch coach. Mijn afstuderen resulteerde in een periode met existentiële vraagstukken. Ik was goed in wat ik deed, de wereld lag aan mijn voeten, maar toch had ik het gevoel dat er méér uit het leven te halen was en dat ik een grotere impact wilde maken. Het was een eenzame periode waarin ik me niet begrepen voelde en constant hoorde dat ik vooral ’tevreden’ moest zijn met wat ik had bereikt.
Tevredenheid was iets wat ik moeilijk vond om te ervaren. Het succes in mijn werk was te danken aan een extreme mate van perfectionisme. Ik vond mezelf niet veel waard en haalde een gevoel van bestaansrecht uit mijn werk. Ik werkte veel en hard, maar niet met de juiste drijfveren.
Toen ik vanwege chronische rugklachten begon met het beoefenen van yoga, kwam ik mezelf tegen op de mat. Mijn lijf deed niet wat ik wilde en mijn perfectionisme bracht me niets. Voor het eerst in mijn leven moest ik leren voelen en om zo te ontdekken waar mijn grenzen, beperkingen, uitdagingen en mogelijkheden lagen. Ik zag de parallellen met mijn dagelijks leven en kwam gelijktijdig veel emoties tegen op de mat. Mijn docenten hadden geen antwoord op de vragen die er bij mij naar boven kwamen en daarom verdiepte ik me in de achtergrond van yoga. Hier werd de basis gelegd voor iets wat nu een leefstijl is. Yoga is zoveel meer dan het beoefenen van fysieke houdingen op de mat. De yama’s en niyama’s, vergelijkbaar met normen en waarden, geven mij richting in hoe ik mijn leven wil leven.

HOE EEN SABBATICAL NAAR INDIA ALLES VERANDERDE

Tijdens een sabbatical vertrok ik naar India en volgde daar mijn eerste yoga opleiding. Mijn liefde voor lesgeven, interesse in filosofie en ethiek kwamen daar samen met mijn behoefte aan meer zingeving. Deze reis veranderde mijn leven.
Terug in Nederland zette ik in 2015 voorzichtig mijn eerste stappen op het ondernemerspad en begon ik met het geven van yogalessen in yogastudio’s en in het bedrijfsleven. Sindsdien heb ik meer dan 4000 yogalessen gegeven en daarmee honderden mensen laten ervaren uit welke verschillende facetten yoga bestaat en welke impact dit kan hebben op hun leven.
Doordat ik bij veel uiteenlopende bedrijven over de vloer kwam, kreeg ik zicht op de uitdagingen waar veel werknemers mee te kampen hadden. Stressreductie bleek voor velen een reden te zijn om yogalessen te volgen. Ik betwijfelde of dit de meest effectieve manier was en verdiepte me in stress en ontwikkelde hier een holistische visie en aanpak voor. Mijn yogalessen breidden zich zo uit met stressreductie trainingen. Voor organisaties zoals Stedin, Sociaal-Economische Raad, Universiteit Utrecht en Capgemini verzorg ik workshops, trainingen en 1-op-1 begeleidingstrajecten op het gebied van stressmanagement, Mindfulness, bedrijfsyoga en mindset.

VAN HET ÉÉN KWAM HET ANDER

Als mens en ondernemer heb ik een behoefte om in ontwikkeling te blijven. Ik volgde afgelopen jaren talloze bijscholingen in binnen- en buitenland om de kwaliteit van mijn werk hoog te houden en mezelf te blijven uitdagen. Hoe meer ik leerde, hoe meer ik me realiseerde dat stress (en trauma) zich op fysiek, mentaal en emotioneel gebied manifesteert. Een effectieve aanpak richt zich op al deze gebieden. Ik schoolde me daarom bij op het gebied van massagetherapie en ontwikkelde zo bodywork sessies, waarmee ik inmiddels zo’n 200 klanten heb kunnen begeleiden bij het verwerken van emotionele spanningsklachten die invloed hadden op het fysieke lichaam.
Mijn werk werd opgemerkt door verschillende media en zo werd ik gevraagd om voor Happinez een online yogaserie te maken over de psoas, de spier van de ziel. Deze lessen zijn alleen toegankelijk voor abonnees en sinds publicatie als duizenden keren gevolgd.
Door mijn achtergrond als pedagoog legde ik ook al snel de link tussen jeugdervaringen en stressmanagement in de volwassenheid. Met fotograaf André Sprong werkte ik samen aan Project Inner Child: een foto-expositie in 2023 in de grootste bibliotheek van Nederland over het innerlijk kind, ondersteund met podcast interviews met alle modellen. De podcast is meer dan 14.000 keer beluisterd, de expositie werd wegens succes verlengd en trok zo bezoekers uit meer dan 75 landen.
Na jarenlang veel verschillende dingen te hebben gedaan en meer dan 30 yogavakanties in binnen- en buitenland voor Jojamis te hebben begeleid, was ik er in 2023 klaar voor om mijn verschillende expertisegebieden, passies en interesses samen te brengen in spirituele retreats. In november van dat jaar organiseerde ik een eerste retreat op het Indonesische eiland Bali, waar ik zo’n 2,5 jaar heb gewoond.

TERUG NAAR HET ‘HIER EN NU’

Naast stressreductie trainingen en bodywork sessies, focus ik mij op dit moment op het organiseren van spirituele retreats. In deze reizen breng ik de verschillende invalshoeken en stromingen samen die ik afgelopen jaren heb verdiept. In 2024 staan er 2 retreats op Bali gepland en komt er in het weekend van 25-27 oktober naar alle waarschijnlijkheid ook een lang weekend voor stellen in Nederland.
In 2025 gaat de focus van de retreats op Bali veranderen. De exacte data en programma’s zullen kenbaar worden gemaakt via mijn website, Instagram en nieuwsbrief. Naar verwachting zullen er retreats in februari en november 2025 worden gepland en komen er 2 of 3 weekenden in Nederland.