Ontstressen, is zo makkelijk nog niet. We leven in een samenleving waarin we allemaal ‘druk, druk, druk’ zijn. De mate waarin we het druk hebben, lijkt nauw verbonden te zijn met de mate waarin we als succesvol worden gezien. Tony Crabbe, bedrijfspsycholoog, schreef al in 2015 een artikel voor NRC Next een artikel waarin hij stelde dat alleen sukkels het druk hebben. Hoewel het artikel gedateerd is, is het nog steeds actueel. In de loop der jaren zijn we misschien alleen nog maar drukker geworden.
Crabbe: ‘Drukte houdt drukte in stand. Dat mechanisme werkt zo: drukte leidt de aandacht weg van wat van waarde is, doet een afspraak sneuvelen voor een etentje met vrienden, staat in de weg van een schoolvoorstelling van de kinderen, verhindert een tentoonstelling die je graag had willen zien, schuift een familiebezoek opzij. Dit leidt geleidelijk aan tot een breuk met alles wat ooit plezier, lol, energie en liefde gaf. Als zich dan een stil moment aandient, ontstaat een gevoel van leegte, die met nog meer drukte wordt gevuld. Even een WhatsApp, even op LinkedIn. Maar die oppervlakkige social media-contacten kunnen echte verbintenissen niet vervangen.’
Herkenbaar? Lees dan vooral verder. Onderstaande 5 tips helpen je om om te ontstressen en meer rust te creëren!
1. Stel prioriteiten
Ontstressen kan alleen wanneer je prioriteiten weet te stellen. Het is niet moeilijk om het druk te hebben, dus bepaal voor jezelf waar je druk mee wilt zijn: dingen die je blij maken, of dingen die ‘moeten’. Er is niets mis met (meer dan) fulltime werken, wanneer dat je grote passie is. Als je passie ergens anders ligt, dan is het raadzaam om je huidige situatie eens goed onder de loep te nemen. Misschien geeft een goedkopere woning, of minder werken je meer ruimte om te focussen op de dingen die je gelukkig maken.
Bedenk je goed dat mensen die op hun sterfbed ergens spijt van hebben, vooral spijt hebben van de dromen die ze hebben losgelaten en de dingen die ze nooit hebben uitgesproken. Niemand heeft spijt dat ‘ie niet meer spaargeld heeft of niet (nog) meer heeft gewerkt.
Wanneer je weet wat belangrijk voor je is, kun je bewustere keuzes maken. Je zult dan eerder kiezen voor een avond met vrienden, dan een avond overwerk of genoegen nemen met een spaarrekening met een gezonde buffer, in plaats van (tien)duizenden euro’s die je misschien wel nooit uitgeeft.
2. Investeer tijd in lifehacks en workflows
Het kost wat tijd om je in lifehacks en workflows te verdiepen, maar daarna besparen ze je tijd. Het zijn binnenweggetjes voor je brein. Creatieve sluiproutes voor je hersenen, manieren om iets slimmer te doen in minder tijd. Bovendien zijn ze vaak erg leuk. Lifehacks maken je leven makkelijker en zorgen ervoor dat je minder tijd aan vervelende klusjes kwijt bent.
Workflows zorgen ervoor dat je je werk efficiënter kunt aanpakken, waardoor je meer tijd kunt besparen. Voor mijn podcast kanaal sprak ik met internetondernemer Karel Emck. Door slimmer te werken, heeft hij zijn werkweek weten te elimineren tot maximaal 4 uur per week. Hij deelt handige tips zodat ook jij minder tijd aan je werk hoeft te besteden.
3. Een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd
Een schoon en opgeruimd huis werkt door op je gezondheid, stressniveau en geluksgevoel. Toch is opruimen voor de meesten geen hobby. Opruimen kost hoe dan ook tijd en moeite. Ook wanneer je een hulp in het huishouden hebt, zul je regelmatig zelf iets moeten doen om alles schoon en netjes te houden. Door elke dag een minuut of 20 aan het huishouden te besteden, ben je er nooit veel tijd aan kwijt, maar is je huis wel altijd netjes.
Het doen van boodschappen kan ook een behoorlijk tijdrovend klusje zijn. Dit kun je simpel oplossen door (een deel van) de boodschappen te laten bezorgen.
Probeer zoveel mogelijk klusjes met elkaar te combineren: loop langs de papiercontainer wanneer je toch al van huis gaat, haal je bed af wanneer je uit bed gaat, maak het aanrecht schoon wanneer je staat te wachten tot de pasta kookt en haal een stofzuiger door het huis terwijl je wacht tot je ovenschotel klaar is.
4. Plan je vrije tijd in
Met ‘druk zijn’ kun je zomaar heel de dag, week, of maand druk zijn. Verwacht je echt dat je opeens meer rust en tijd hebt wanneer je bruiloft is gepland, je boek af is of wanneer je het hele huis hebt opgeknapt? Ja? Dan hou je jezelf voor de gek. Na het afronden van het ene project, staat er doorgaans alweer een ander project voor de deur. Het heeft geen zin om vrije tijd voor je uit te schuiven. Maak prioriteit van je vrije tijd en plan het in.
Vrije tijd is tijd waarin je kunt doen waarin je op dat moment zin hebt: Netflix kijken, lezen, in bad liggen of uitgebreid koken. Vrije tijd is dus echt vrij van vooraf gemaakte plannen, ongeacht hoe leuk ze zijn. Plan elke dag tijd in voor vrije tijd en blok deze tijd ook echt.
5. Beoefen yoga, meditatie of mindfulness
Yoga, meditatie en mindfulness zijn bewezen methodieken die helpen om te ontstressen, ze geven meer rust en brengen je opnieuw in contact met jezelf. Door regelmatig op je yogamat te stappen, of op je meditatiekussentje plaats te nemen, nodig je jezelf uit om uit je hoofd in je lijf te stappen. Langdurige beoefening helpt bij het reduceren van stress, angsten en depressie. Op YouTube kun je een grote hoeveel video’s vinden die ik voor je heb opgenomen en de bijdragen aan stressreductie.
Zie je meerdere collega’s struggelen met het vinden van rust en ontstressen? Misschien is een zakelijke training mindfulness of bedrijfsyoga dan iets voor jullie.
Geef een reactie