Jarengeleden las ik het boek ‘Road to Freedom van Karel Emck (1967). Geïnspireerd door het boek ‘Een werkweek van 4 uur’ van Timothy Ferriss besloot Karel om zijn bedrijf op te schalen, zichzelf vrij te spelen en zo een leven in vrijheid te creëren. Na twee jaar hard werken, lukte het Karel in 2016 om een goedlopend bedrijf te hebben waarin hij zelf nog maar nauwelijks hoefde te werken. Sindsdien leeft Karel het leven waar velen van dromen. Hij reist veel, ervaart een gevoel van vrijheid en geldzorgen zijn hem onbekend.

Het boek van Karel is altijd in mijn gedachten gebleven. Mijn werk als stressreductie trainer en yogadocent vind ik fantastisch, maar een echt rendabele business is het niet. Al langere tijd ben ik bezig met het anders invullen van mijn bedrijf en werkzaamheden. Stoppen met werken is geen doel, maar slimmer werken en meer omzet draaien zijn dat wel. Ik zou graag meer tijd willen besteden aan mijn vrijwilligerswerk, het schrijven van een boek, het maken van podcasts en blogs. Dat kan alleen wanneer ik minder tijd in trainingen en lessen investeer.

De Coronacrisis bracht Karel terug naar Nederland. Ik greep mijn kans, nam contact met hem op en zat vervolgens een paar weken later bij hem in de tuin. Zo kon ik Karel al mijn prangende vragen voorleggen. Onderstaand een video met een impressie van de podcast. De podcast player is verderop te vinden.

Een podcast interview met Karel Emck

In een openhartig interview geeft Karel praktische tips aan ondernemers die graag minder willen werken, maar meer (of in elk geval evenveel) willen verdienen. Karel maakt er geen geheim van dat het bereiken van een werkweek van 4 uur nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. Want wat moet je eigenlijk met een enorme hoeveelheid vrijetijd?

Karel besteedt inmiddels veel tijd aan soul searching en existentiële vraagstukken. Zo’n 2 jaar geleden is hij zich meer in spiritualiteit gaan verdiepen. Nooit eerder sprak hij zo open over de bijzondere, mystieke ervaringen die hij opdeed. Hij vertelt vol verve over bijzondere ontmoetingen, ervaringen die zijn leven veranderden en de mogelijkheid dat er meer is dan alleen ons aardse leven.

Ons gesprek is daardoor tweedelig geworden. In het eerste deel van de podcast deelt Karel praktische tips voor het creëren van een werkweek van 4 uur. In het tweede deel van de podcast (vanaf minuut 30) vertelt Karel over zijn spirituele zoektocht.

Het volledige interview is te beluisteren via onderstaande player, maar ook via o.a. iTunes en Spotify.


In dit artikel licht ik 3 tips uit voor ondernemers die streven naar een werkweek van 4 uur.

1. Zorg voor een schaalbaar bedrijf

Om je direct uit een droom te helpen: een werkweek van 4 uur is niet voor iedereen weggelegd. Allereerst is er de voorwaarde dat je ondernemer bent. Een andere voorwaarde is dat je bedrijf schaalbaar is. Wanneer je werkt volgens het bekende uurtje-factuurtje model, dan is verlangen naar een werkweek van 4 uur niet realistisch (tenzij je je tarieven flink opschroeft). Een schaalbaar bedrijf verkoopt bijvoorbeeld producten, trainingen, of heeft een online aanbod.

2. Genereer voldoende omzet om te kunnen investeren

De weg van Karel volgen zonder ook maar een euro te spenderen, is niet realistisch. Karel begon zijn weg naar een werkweek van 4 uur toen hij al een goedlopend bedrijf had. Hij gaf trainingen in software en werkte als consultant. Hij draaide per jaar zo’n €100.000,- aan omzet en haalde daar zo’n €55.000,- aan inkomsten uit.

Het geheim achter Karel zijn succes zit deels in de marketing waar hij veel geld in heeft geïnvesteerd en nog steeds in investeert. Heb je geen geld om te investeren in advertenties, dan is de weg die Karel heeft gevolgd, voor jou wellicht niet, of minder interessant. Het kan natuurlijk ook een motivatie zijn om nu veel geld te sparen, zodat je met een buffer aan jouw weg naar een werkweek van 4 uur kunt beginnen.

3. Maak jezelf overbodig en begin met opschalen

Karel was een typische zzp’er die alles zelf deed en zo min mogelijk werk uit handen gaf. Dat veranderde toen hij toewerkte naar een werkweek van 4 uur. Karel zocht freelancers uit dezelfde sector, maar die zijn marketing en/of automatisering skills mistten. In zijn nieuwe businessmodel zorgde Karel ervoor dat hij de marketing, administratie en automatisering op zich nam. De freelancetrainers gaven onder zijn vlag trainingen op locatie. Een win-win situatie: trainers konden doen waar ze goed in waren en Karel hoefde niet meer zelf heel Nederland door. Om dit model werkend en winstgevend te maken, was opschalen noodzakelijk. Door met meerdere trainers te werken konden op hetzelfde moment meerdere trainingen op verschillende locaties worden gegeven. Op deze manier ontstond er ook voldoende ruimte om andere werkzaamheden zoals administratie, boekhouding etc. uit te besteden.

Ook voor trainers in andere vakgebieden is dit een mogelijkheid. Het businessmodel van Karel is wellicht niet 1-op-1 te kopiëren, maar biedt wel handvatten. Hoe je jouw businessmodel ook vormgeeft, onthoud dan wel dat het belangrijk is om te delegeren. Zolang je jezelf onmisbaar maakt in je bedrijf, kun je jezelf nooit vrijspelen. Ontwikkel een sterk concept, zoek de juiste mensen en zet deze op de juiste plek zodat zij jouw bedrijf draaiende weten te houden.

Natuurlijk is het van cruciaal belang om voldoende klanten te hebben. Een groot deel van zijn klanten weet Karel middels advertenties op Google aan te spreken. Investeren in marketingcampagnes, of het uitbesteden van je marketing kan van groot belang zijn. Jouw potentiele klanten moeten immers weten wie jij bent en wat je doet. Belangrijker nog, zij moeten weten welk probleem jij voor ze kunt oplossen.

Onderzoek in deze fase ook hoe je jouw bedrijf kunt uitbouwen. In welke producten of diensten hebben jouw klanten wellicht nog meer interesse? Wat zou je kunnen toevoegen aan jouw aanbod? Ook hierbij wil je jezelf niet onmisbaar maken. Je aanbod uitbreiden, kan dus ook prima wanneer jouw expertise niet verder rijkt. Zet weer de juiste mensen op de juiste plaats en zorg dat zij doen waar ze goed in zijn. Aan jou (of degene die dit voor jou regelt) de belangrijke taak om voldoende klanten te genereren.

Staar je niet blind op een werkweek van 4 uur

In eerste instantie is het opschalen van je bedrijf hard werken, maar dan volgt de grote beloning: je hebt jezelf vrij weten te spelen. En dan? Wat doe je dan met alle tijd die je hebt? Karel heeft aan den lijve ondervonden dat het niet zaligmakend is om dag in dag uit te ontwaken op een tropisch eiland en je dagen te slijten in een hangmat aan zee.

Na een korte periode waarin je geniet van ultieme vrijheid, zal er een moment komen waarop je weer opzoek gaat naar een nieuw doel. Het is niet per se de werkweek van 4 uur die gelukkig maakt, het is vooral de weg daar naartoe. Net zoals bij elk ander doel. In de podcast vertelt Karel hier meer over.

Meer lezen over een werkweek van 4 uur? 

Spreekt het verhaal van Karel je aan?

Het verhaal van mijn vroegere coach, Chris den Daas, sluit hier mooi op aan. De route die Karel Emck heeft afgelegd, kan inspireren om zelf ook de keuze te maken om minder te werken en meer te verdienen. Misschien zie je jezelf al leven in luxe. Chris leefde ooit in weelde: hij had een mooi huis, dikke auto’s en veel geld. Toch was hij niet gelukkig. Na het verkopen van zijn bedrijven, heeft hij zijn leven opnieuw ingericht en heeft hij inmiddels een permanent vakantiegevoel. Nog belangrijker: hij is inmiddels gelukkig. Benieuwd naar het verhaal van Chris? Middels deze link ga je naar de bijbehorende blog en podcast.

Nu al meer overvloed ervaren? 

Minder werken, maar meer verdienen, is een grootste vorm van overvloed in je leven creëren. De tips van Karel zijn daarvoor meer dan waardevol. Wanneer je nu al meer overvloed in je leven wil ervaren, nodig ik je uit om deel te nemen aan de (gratis!) 21-daagse meditatie challenge die ik 1 juni 2020 organiseer.