Onlangs nam ik een podcast op met Mark Siegenbeek van Heukelom. Als auteur van o.a. het boek ‘Helemaal naar de meditering’ weet Mark alles over de voordelen van meditatie. In de podcast hoor je hier meer over. Deze blog is geschreven aan de hand van de tips die Mark deelt omtrent het opbouwen van een meditatieroutine.
1. Mediteer op een vast moment van de dag
Een routine is makkelijker op te bouwen en vol te houden wanneer je het op een vast moment integreert. Waarschijnlijk heb je veel routines in je leven: vaste momenten waarop je onder de douche stapt, je tandenpoetst, koffie drinkt of eet. Wanneer je iets doet om gezette tijden, hoef je er niet meer over na te denken. Maak gebruik van zo’n automatisme wanneer je een meditatieroutine opbouwt.
2. Stel ambitieuze, maar haalbare doelen
Niets is zo funest voor je eigenwaarde als het niet nakomen van afspraken met jezelf. Mark heeft geleerd dat afspraken met jezelf best ambitieus mogen zijn, maar wel haalbaar. Dat gaat ook op voor het integreren van een meditatieroutine.
Zorg dat je ook werkelijk een routine kunt opbouwen, door je doelen realistisch te houden. Wanneer je vaak nachtdiensten draait, is het misschien niet haalbaar om elke ochtend om 5.30 uur te mediteren. Plan dan je dagelijkse meditatie op een later tijdstip in, bijvoorbeeld voor je naar bed gaat.
Kijk dus kritisch naar je dagindeling, bepaal wat een geschikt meditatiemoment is en ga dan ook werkelijk mediteren.
3. Stop met het bedenken van excuses
Wanneer je een meditatieroutine wilt opbouwen, mag je dat streng en gedisciplineerd doen. Op deze manier ondervind je aan den lijve dat meditatie ook goed voor je is wanneer je geen zin/tijd/ander excuus hebt. Door een tijdje streng voor jezelf te zijn leer je dat weerstand hebben niet zo erg is en meditatie je uiteindelijk (vaak) een beter gevoel geeft.
Net als met alle dingen die goed voor ons zijn, is het soms lastig om tijd en zin te maken voor meditatie. Als mens kiezen we vaak voor bevrediging op korte termijn: op de bank blijven hangen voelt in eerste instantie fijner dan naar buiten gaan om hard te lopen. Pas na enige tijd geeft hardlopen een beter gevoel dan hangen op de bank. Dat weten we wel, maar toch… In praktijk is het lastig.
Zie het als tandenpoetsen. Waarschijnlijk is het poetsen van je tanden een routinematige handeling geworden. Je doet het gewoon: zin of geen zin. Je denkt er niet over na. Voor kinderen is tandenpoetsen nog geen routine, waardoor het meer dan eens strijd op kan leveren. Als ouder ga je de strijd aan en zo leert een kind dat het misschien geen leuk moment is, maar wel belangrijk. Zo kan een routine, een gewenning, ontstaan.
Zo kan het met meditatie ook vergaan. Het is een vorm van persoonlijke, mentale hygiëne. Je hebt er niet altijd zin voor, maar je doet het gewoon, omdat het je helpt meer aanwezig en ontspannen door het leven te gaan. Dit is neurofeedback. Je hersenen registreren dat je je achteraf beter voelt, waardoor de drempel een volgende keer lager is.
4. Hou minimaal 2 maanden vol
Er zijn talloze meditatieprogramma’s op de markt die je in een paar dagen tot weken laten kennismaken met meditatie. Doorgaans zijn deze programma’s niet lang genoeg om werkelijk een meditatieroutine op te bouwen. Je krijgt een indruk van wat mediteren is, maar hebt niet voldoende tijd om de voordelen werkelijk te ontdekken en ervaren.
Mark raadt aan om minstens 2 maanden elke dag te mediteren. Op deze manier kan de routine inslijten, maar heb je ook tijd om te ontdekken wat meditatie jou brengt.
Benieuwd naar meer tips?
Luister dan de podcast die Mark en ik opnamen. Verder raad ik je aan om het boek ‘Helemaal naar de meditering‘ van Mark Siegenbeek van Heukelom te lezen.
Tips voor het opbouwen van een yogaroutine deelde ik al eerder. Deze sluiten goed aan op het verhaal van Mark en zijn ook toepasbaar wanneer het gaat om meditatie.
[…] Nederlander. De naam van Jan Geurtz werd door zowel Jasper Scholten (millennial expert) en Mark Siegenbeek van Heukelom (auteur van Helemaal naar de meditering) genoemd. Redenen genoeg om in gesprek te gaan met Jan […]
[…] Mark Siegenbeek van Heukelom deelt tips voor het opbouwen van een meditatieroutine in een podcast en blog. […]
[…] aantal tips die Mark in de podcast noemt. Dit heeft geresulteerd in een blog boordevol tips voor het opbouwen van een meditatieroutine. Deze blog vormt tevens een mooie aanvulling op de […]