Jasper Scholten (1986) is auteur van het boek ‘Het Millennial Mysterie’ en geeft o.a. trainingen, lezingen en advies binnen organisaties die te maken hebben met werknemers geboren tussen 1985 en 2000, oftewel de millennials. Op de werkvloer blijkt vaak dat de visie en arbeidsethos van millennials botst met dat van oudere generaties. Het verzuim onder werknemers tussen de 25 en 35 is hoog. Veel millennials geven aan te kampen met stress en burn-out gerelateerde klachten. Tevens blijkt uit onderzoek van Monterboard dat 85% van de millennials actief twijfelt over zijn/haar werk- en privéleven.

In deze podcast deelt Jasper zijn kennis rondom millennial vraagstukken als ‘de zin van het leven’ en het vinden van balans. Daarnaast geeft hij concrete tips die millennials op de werkvloer kunnen toepassen. De podcast is te beluisteren via onderstaande player en is te vinden op o.a. iTunes en Spotify.

De eeuwige twijfel en eindeloze zoektocht van millennials

Toen ik als zestienjarige mijn eerste ‘volwassen’ baan in het onderwijs vond, kon ik niet meer zo goed connecten met leeftijdsgenootjes. In de jaren die volgden, bleef er een soort kloof bestaan. Toen mijn vrienden hun eerste voorzichtige stappen in het werkende leven zetten, nam ik net mijn eerste sabbatical. Toen ik als zzp’er begon, waren de eersten net bezig met het maken van promotie. Inmiddels zijn we jaren verder en hebben we elkaar in typische millennial vraagstukken weer gevonden. We vullen heel wat uren met gesprekken over de zin van het leven, de zoektocht naar de ideale partner en het volgen van dromen en passies.

Als millennial zijn we opgegroeid in een tijd dat (bijna) alles kan, maar wat willen we dan eigenlijk? Tja, zoals Jasper Scholten in de podcast al aangeeft; wat wil een millennial nou niet?!

Nu iedereen in mijn omgeving zich gesetteld heeft en de eerste gezinnen zijn gesticht, komt er langzaam wat meer rust. De zoektocht naar balans tussen werk en privé blijft bij velen. Sowieso blijkt het vinden van een baan die past bij alle idealen, met leuke arbeidsvoorwaarden en fijne collega’s, een lastige zoektocht. De millennials om mij heen lijken vaak te worstelen met collega’s die zitten vastgeroest in oude patronen en voelen zich vaak niet gewaardeerd op de werkvloer.

Wanneer je als millennial werkzaam bent in een organisatie waarin weinig ruimte lijkt te zijn voor je zoektocht, kan dit frustreren. In deze blog 3 tips die Jasper Scholten in de podcast geeft die kunnen helpen om meer eigen ruimte op de werkvloer te creëren.

1. Ga het gesprek aan

Het is een open deur, maar het gesprek aangaan, is goud waard. Wacht niet op een beoordelingsgesprek, maar neem zelf het initiatief en plan een gesprek in.

Zorg dat je voor jezelf helder hebt wat belangrijke drijfveren voor je zijn en hoe je die graag in je werk ziet terugkomen. Van daaruit kun je het gesprek aangaan met betrokkenen op de werkvloer. Spreek je eigen wensen en verwachtingen helder uit en vraag ook naar de verwachtingen van je leidinggevende(n) en betrokken collega’s.

Je werkgever kan niet weten wat zich in jouw binnenwereld afspeelt en trekt conclusies op basis van dat wat zij zien. Zo ontstaat vaak het idee dat millennials heel zelfsturend zijn, maar wordt niet opgemerkt dat er een stuk zelfkennis kan ontbreken.

Door het gesprek aan te gaan wordt voor alle betrokkenen helder waar de werkbehoeften liggen en waar mogelijke wrijving ontstaat. Van daaruit is er ruimte om samen te onderzoeken wat nodig is om tot een werkbare balans voor alle partijen te komen.

2. Trek de stoute schoenen aan

Jasper denkt dat het als millennial heel waardevol kan zijn om zelf de stoute schoenen aan te trekken en het heft in eigen hand te nemen. Durf initiatief te nemen en vorm te geven aan jouw wensen, ideeën en plannen. Afhankelijk van de situatie kan het goed werken om gewoon iets te gaan doen en te zien hoe het uitpakt en hoe er vanuit de organisatie op wordt gereageerd. Vaak hoor je het vanzelf wel wanneer iets niet wordt gewaardeerd en kun je altijd nog de stekker uit je plan trekken. Jasper: “Don’t ask for permission, ask for forgiveness. Je bent jong en kunt nog makkelijker fouten maken. Speel die kaart nu je hem nog kunt spelen, maak fouten en leer ervan!” In het andere geval pakt het natuurlijk positief uit en zijn ze dolblij met je genomen initiatief.

3. Kom met een beter voorstel

Zeker in bedrijven waar oudere generaties aan het roer staan, kan sprake zijn van een verouderde werkcultuur die niet bij de millennial past. Wees hierin proactief en toon persoonlijk leiderschap door uit te spreken wat je signaleert en biedt direct een alternatief aan. Geef aan wat jij ervaart en wat je wellicht bij anderen denkt te zien. Vraag of anderen dit ook herkennen en geef aan wat jij als mogelijke oplossing ziet. Let erop dat je niet met een beschuldigend vingertje gaat wijzen en anderen zo tegen het harnas jaagt.

In de podcast geeft Jasper een voorbeeld over vergaderen. Generatie X en millennials houden niet van lange vergaderingen en zien dit als een energievreter. Wanneer je hier tegenaan loopt, kun je dit na een vergadering uitspreken. Geef aan wat zo’n lange vergadering met jou doet en vraag of anderen dit herkennen. Kom direct met een mogelijke oplossing en vraag of er behoefte is aan een andere invulling van vergaderen om zo meer focus en structuur aan te brengen.

Meer over Jasper Scholten

Ben je naar aanleiding van deze blog en/of podcast nieuwsgierig geworden naar het werk van Jasper Scholten? Op zijn website lees je meer over zijn verschillende werkzaamheden.

Omgaan met het dertigersdilemma

Herken je als millennial veel in de thema’s die Jasper Scholten aanhaalt? Ook met Nienke Wijnants sprak ik over vraagstukken waar veel twintigers en dertigers mee worstelen. Nienke Wijnants deed al onder generatie X onderzoek naar twintigerstwijfels en dertigersdilemma’s, een fase waarin existentiële twijfel aan de orde van de dag is. Waar vroeger zo rond een jaar of 50 op het leven werd teruggekeken, gebeurt dat sinds generatie X al eerder. Omdat we tegenwoordig steeds langer studeren en later gaan samenwonen en ook op latere leeftijd al dan niet aan kinderen beginnen, zijn er ‘extra’ jaren ontstaan voor bezinning. Millennials worstelen vaak met vraagstukken als ‘wie ben ik?’ en ‘wat wil ik?’. In een wereld vol kansen, en een maatschappij waarin bijna alles kan, is het lastig om tot keuzes te komen. Nienke Wijnants legt op heldere wijze uit hoe je met deze existentiële twijfel en vraagstukken kunt omgaan.

Meer achtergrond informatie, praktische tips en handvatten lees je in de boeken van Jasper Scholten en Nienke Wijnants.