Als mens hebben we een diep verlangen naar verbinding. We willen gezien en gehoord worden, we willen de ruimte krijgen die we nodig hebben. Ons geaccepteerd voelen, helemaal mogen ‘zijn’ wie we in essentie zijn. Het begrip ‘verbinding’ laat zich lastig omschrijven. Brené Brown ontdekte bij een onderzoek dat mensen vooral goed kunnen aangeven wanneer ze géén verbinding ervaren. Uiteindelijk kwam ze toch tot een conclusie:

‘Verbinding is de energie die bestaat tussen mensen wanneer zij zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen, kunnen geven en ontvangen zonder oordeel en steun en kracht ontlenen aan de relatie.’

Mijn persoonlijke zoektocht naar verbinding

Mijn verlangen naar verbinding heeft lange tijd de rode draad in mijn leven gevormd. In mijn jongere jaren onbewust. Ik had nooit werkelijke verbinding ervaren en wist daardoor niet goed waar ik naar zocht, of wat ik hoopte te ervaren. Ik wist alleen dat ik ‘iets’ mistte in mijn leven. In relaties bleef er altijd een bepaald gemis. We wilden zo graag ‘samen‘ zijn, maar tot een werkelijke verbinding leek het nooit te komen. Er vielen veel kwartjes toen ik Liefdesbang van Hannah Cuppen las. Dit boek ging over mij en mijn relaties. Ik ging inzien dat ik graag wilde dat een ander mijn innerlijke leegte zou opvullen. Ik wist zelf niet wat ik mistte, maar ik hoopte wel dat een ander daar invulling aan zou geven. Verloren zaak, natuurlijk.

De kracht van verbinding

Hoe meer ik leerde over relaties, verbinding en valkuilen, hoe verder ik kwam in mijn eigen proces. Er zijn heel wat kwartjes gevallen, gapende wonden blootgelegd en angsten ervaren. Yoga, meditatie en tantra hebben mij geholpen om mijn ‘gemis’ helder te krijgen en in te vullen. Daarmee is het probleem niet opgelost. Van tijd nog tijd lonken nog steeds dezelfde vertrouwde valkuilen en kies ik soms nog voor de oude, vertrouwde weg. Het grote verschil met vroeger is dat ik me er nu bewust van ben. Ik ben bewust van dat wat er in mij leeft, dat waar ik naar verlang, maar ook bang voor kan zijn. Ik heb geleerd om de verantwoordelijkheid te dragen voor mijn eigen gevoelens en emoties.

Leuk? Om eerlijk te zijn niet altijd. Toch is het alle moeite waard. Ik ben nu werkelijk in staat om met anderen te verbinden. Dat levert me prachtige gesprekken met wildvreemden op in de trein, relaties die doorspekt zijn van vertrouwen en bijzondere podcasts met gasten die achteraf vaak aangeven nooit eerder bepaalde thema’s zo openbaar te hebben gedeeld.

De behoefte aan verbinding komt vaak terug in gesprekken. Het is zo’n intense, menselijke behoefte en tegelijkertijd zo spannend. In relaties met anderen wordt er een spiegel aan je voorgehouden. In contact met anderen kom je jezelf en al je verlangens en behoeften tegen. Om die verbinding op open, integere wijze aan te gaan, is er een andere verbinding noodzakelijk.

De verbinding met jezelf is essentieel 

Je kunt pas met een ander verbinden, wanneer je in staat bent om met jezelf te verbinden. Wanneer je niet alle facetten van jezelf de ruimte kunt geven, of in staat bent om jezelf te accepteren om wie jij werkelijk bent, ben je niet in staat om een werkelijke verbinding met anderen aan te gaan. Zolang je delen van jezelf angstvallig wegstopt, laat je jezelf niet zien in het contact met anderen. Een ander kan jou dan nooit zien zoals je bent en dus ook niet de verbinding met je aangaan.

De bevrijding zit in het volledig doorvoelen van dat wat er in jou leeft

Het is de kunst al te leren voelen wat er in jou zit en gezien en gevoeld wil worden. Door al jouw emoties, verlangens en angsten te leren herkennen, erkennen en toe te laten, kun je verbinden met jezelf.

Je hoeft niet altijd iets te doen met dat wat je voelt, maar door het bewust te voelen, ga je ook niet ‘per ongeluk’ handelen vanuit een emotie. Door bewustwording heb je de keuze om al dan niet te handelen naar dat wat je voelt. Je hoeft niet toe te geven aan je verlangen om een hele zak chips leeg te eten, maar je mag dat verlangen wel voelen. Je hoeft ook niet toe te geven aan je angst om nieuwe contacten aan te gaan, maar je mag best voelen hoe spannend het voor je is.

Maar hoe leer je dat dan?

Door te oefenen. Te vallen en weer op te staan. Meditatie is een prachtige manier om het contact met jezelf aan te gaan. Door elke dag een paar minuten te zitten met jezelf, leer je op te merken wat er diep in jou leeft. Je leert om los te komen van al je oordelen en overtuigingen, zodat je werkelijk kunt ‘zijn’ wie je bent. Spiritueel leraar Jan Geurtz deelt hier mooie tips over in de podcast die we samen opnamen.

Resi Lankester en ik hebben beiden op onze yogamat geleerd om de verbinding met onszelf aan te gaan. Om te leren voelen, doorvoelen en toe te laten wat er in ons leeft. Wij begeleidden je graag bij jouw proces op de yogamat. Lees hier meer over de mogelijkheden.

Andere mogelijkheden zijn het beoefenen of ondergaan van mindfulness, tantra, massage en ademwerk. Welke vorm je kiest, maakt niet uit. Ervaar wat er bij je past en heb vervolgens geduld. Verbinden met jezelf is vaak een proces waar veel tijd overheen gaat. Steeds ontdek je weer een nieuwe, diepere laag. Hoe meer de relatie met jezelf zich verdiept, hoe meer de andere relaties in je leven zich kunnen verdiepen.

Meer lezen over verbinding