Nienke Wijnants (1974) is psycholoog, loopbaanadviseur en auteur van Twintigertwijfels en Dertigerdilemma’s en Wie ben ik en wat wil ik? Met haar ging ik in gesprek over de zingeving vraagstukken waar we vroeg of laat tegenaan lopen.
In een podcast vertelt Nienke hoe zij na haar studie opzoek ging naar haar ‘droombaan’ en hoe die zoektocht leidde tot een baan waarin ze anderen met diezelfde zoektocht kon begeleiden. Vol verve doet zij uit de doeken hoe haar 2 jaar durende onderzoek naar twintigertwijfels en dertigersdilemma’s eruitzag en welke conclusies daaruit voortkwamen.
Na het horen van haar verhaal heb je zicht op de onderliggende vraagstukken van de quaterlife crisis en heb je handvatten om zelf opzoek te gaan naar antwoorden. Kortom een podcast die door elke twintiger of dertiger van nu geluisterd moet worden!
De podcast met Nienke Wijnants is terug te vinden op o.a. Itunes, Spotify en is middels onderstaande player te beluisteren:
In dit artikel antwoord op de prangende vraag: ‘hoe kom je van een quaterlife crisis af?’
First things first: hoe kom je aan een quaterlife crisis?
Vroeger was er rond de pubertijd een fase van existentiële twijfel. Een ingewikkelde term voor iets wat we waarschijnlijk allemaal mee hebben gemaakt. Een periode waarin je je als puber afvroeg wie je was en wat je nou eigenlijk met je leven wilde. Na die periode existentiële vraagstukken volgde vaak het gebaande pad: na de middelbare school ging je studeren, werken, trouwen en dan volgden er in de meeste gevallen kinderen. Pas wanneer de kinderen uit huis gingen, ontstond er ruimte voor zingeving en brak in veel gevallen de bekende ‘midlife crisis’ aan.
Tegenwoordig is het gebaande pad niet meer vanzelfsprekend en is er ruimte voor het maken van andere keuzes. Dit zorgt voor een nieuwe fase van existentiële twijfel. Want als alles kan, wat wil je dan eigenlijk?
Nienke kwam er middels wetenschappelijk onderzoek achter dat jongvolwassenen kampen met twintigerstwijfels en dertigersdilemma’s op het moment dat zij worstelen met zingevingsvraagstukken. Hoe meer respondenten nadachten over de zin van het leven, hoe meer last zij ook hadden van andere twijfels. Dat is eigenlijk heel logisch: als je niet weet wie je bent, weet je ook niet wat er bij je past.
Antwoorden komen bij het stellen van de juiste vragen
Nienke stelt dat existentiële twijfel de basis vormt van de quaterlife crisis. Het heeft geen zin om je af te vragen of je wel of geen kinderen wilt, of je wel of niet fulltime wilt werken en of je wel of geen huis moet kopen wanneer je nog geen idee hebt van de ‘zin van jouw leven’.
Vraagstukken rondom de invulling van je leven, lijken vroeg of laat urgent, maar zijn eigenlijk pas te beantwoorden wanneer de vragen die daarachter schuilgaan, worden onderzocht. Hoewel twintigerstwijfels en dertigersdillema’s behoorlijk overweldigend en ingewikkeld lijken, zijn die vraagstukken in veel gevallen minder ingewikkeld dan vraagstukken die horen bij het ontrafelen van de zin van het leven. Het is dan ook verleidelijk om alleen naar de korte termijn te kijken.
Vanuit de maatschappij worden we op alle mogelijke manieren gestimuleerd om ons leven op een bepaalde manier in te richten. Millennials van nu denken vaak te leven naar eigen overtuiging, maar worden in wezen geleefd door de heersende norm. Mede door sociale druk worden vaak de ‘gangbare’ keuzes gemaakt. Natuurlijk pakt dat soms goed uit, maar dat is niet voor iedereen het geval. Wanneer het geen bewuste keuze is geweest, is het geen prettige keuze. De twijfels en existentiële twijfels komen onvermijdelijk terug, stelt Nienke. Wanneer je tot keuzes komt zonder de diepere, achterliggende vragen te onderzoeken, dan kom je op een later moment in je leven alsnog op een kruispunt terecht. Een midlife crisis kan dan zomaar op de loer liggen. Zonde, want juist als twintiger en dertiger heb je nog alle tijd en ruimte om je leven zo in te richten dat het bij je past.
Mensen die zich buigen over existentiële vraagstukken, ervaren aanzienlijk minder ‘last’ van een quaterlife crisis. Wanneer je je verdiept in deze zingevingkwesties en die ook echt doorvoelt, dan ontstaat er verheldering. Er ontstaat meer lichtheid bij het nemen van beslissingen.
De start van een diepgravend onderzoek
Nadenken over existentiële vragen kan best lastig zijn. Nienke noemt een aantal vragen die je kunnen helpen bij het vinden van jouw antwoorden:
- Begin te onderzoeken of je gelovig bent en zo niet, wat zie je dan als de universele zin van het leven?
- Onderzoek je normen en waarden: wat vind jij belangrijk en waarom?
- Waar leef jij voor?
- Wat zijn je diepste overtuigingen?
Kom je er niet uit, schroom dan niet om in gesprek te gaan met een (loopbaan)coach of psycholoog.
Meer weten over de quaterlife crisis?
In de podcast horende bij dit artikel hoor je meer overde quaterlife crisis. Wanneer je opzoek bent naar meer verdieping en zingeving, raad ik je de boeken van Nienke Wijnants aan.
De millennial expert van Nederland aan het woord
Jasper Scholten, auteur van Het Millennial Mysterie en podcast host van de gelijknamige podcast, sprak ik ook over de vraagstukken waar millennials mee worstelen. Als millennial expert weet hij alles over millennials op de werkvloer. Hij deelt zijn kennis en ervaring in deze podcast en blog. Daarnaast heeft zijn boek mij veel inzicht en herkenning opgeleverd.
[…] je als millennial veel in de thema’s die Jasper Scholten aanhaalt? Ook met Nienke Wijnants sprak ik over vraagstukken waar veel twintigers en dertigers mee worstelen. Nienke Wijnants deed al […]
[…] van cliënten. Daarnaast deed zijn lezing me denken aan de podcast die ik opnam met psycholoog Nienke Wijnants over omgaan met existentiële […]
[…] van cliënten. Daarnaast deed zijn lezing me denken aan de podcast die ik opnam met psycholoog Nienke Wijnants over omgaan met existentiële […]