Toen ik op Facebook een bericht plaatste waarin ik aangaf opzoek te zijn naar Inspirerende Nederlanders, werd ik overspoelt met reacties. Veel mensen droegen zichzelf aan, maar ik was stiekem toch nieuwsgieriger naar de mensen die door anderen werden aangedragen. Anita van der Voort was een naam die vaak terugkwam en als ik vroeg waarom zij werd genoemd, dan kreeg ik ellenlange lofzangen terug. Mijn nieuwsgierigheid was aangewakkerd, dus ging ik op bezoek bij deze Inspirerende Nederlander.

Het verhaal van Anita is niet in een blog te vatten. Haar levensverhaal deelt ze in een podcast. Deze is via onderstaande player te beluisteren, maar ook via o.a. iTunes en Spotify.


In deze blog deel ik de levenslessen die Anita door schade en schande heeft geleerd en die voor iedereen inspiratie kunnen bieden.

Om verwarring te voorkomen: de podcast en deze blog zijn verschillend. In de podcast hoor je Anita haar hele verhaal en alle wijsheid die zij heeft te delen. In deze blog deel ik slechts een aantal levenslessen die mij diep hebben geraakt.

1. Jouw steun kan iemands redding betekenen

Al op heel jonge leeftijd realiseert Anita zich dat het alcoholgebruik van haar moeder problematisch is. Anita ondervindt de gevolgen al als kleuter: zij runt in haar eentje het huishouden en wordt door haar moeder mishandeld. Kinderen zijn van nature loyaal aan hun ouders, bij Anita is dat niet anders. Die loyaliteit in combinatie met schaamte zorgen ervoor dat ze tegenover anderen zwijgt over haar thuissituatie. Op school wordt Anita gepest, ook hier vindt zij geen veilige haven.

De oma van Anita is de enige stabiele factor in haar leven en vormt haar veilige basis. Hoewel zij niet precies weet hoe de thuissituatie eruit ziet, vermoedt zij wel het een en ander. Oma doet alles wat binnen haar macht ligt om een rustpunt te vormen in het jonge en verdrietige bestaan van Anita. Jarenlang is zij haar grote steun en toeverlaat.

De veilige thuishaven die haar oma bood, ziet Anita als haar grote redding. Oma was de enige stabiele factor in haar leven en heeft haar door haar jeugd heen geholpen. Anita gelooft dan ook dat je in een vreselijke situatie slechts een iemand nodig hebt die je hoort en ziet en helpt om door de moeilijke periode heen te komen. Hoe nietig je hulp soms voelt, het kan het verschil maken in iemands leven.

2. Kies voor je eigen geluk

Op vijftienjarige leeftijd realiseert Anita zich dat haar thuissituatie niet zal veranderen en dat dit haar dood kan betekenen. Ze ziet in dat het tijd is om voor zichzelf te kiezen en neemt het moedige besluit om thuis weg te gaan. Dit is de eerste keer dat Anita heel bewust kiest voor haar eigen geluk. Dat geluk ontvouwt zich niet direct, want de eerste jaren moet Anita onderduiken voor haar moeder. Na zo’n twee jaar ontstaat er rust en kan Anita haar school afmaken en zichzelf zijn.

Rond haar zeventiende ontmoet Anita haar eerste grote liefde, Patrick. Deze man creëert een veilige thuisbasis voor haar. Na al die jaren overleven, is het moment daar dat ze kan stabiliseren. Anita leert met hem en door hem te ervaren dat het leven ook leuk kan zijn, dat zij er mag zijn en dat zij liefde waard is. Ondanks hun gelukkige leven samen besluit Anita een aantal jaar later om de relatie te verbreken. Zij kan geen gehoor geven aan zijn kinderwens en ziet in dat ze elkaar in de toekomst niet meer gelukkig kunnen maken. Dit is de tweede keer dat Anita bewust kiest voor haar eigen geluk.

Kiezen voor haar eigen geluk blijkt de rode draad te worden in het leven van Anita. Maar liefst drie keer krijgt zij een burn out en alsof dat niet genoeg is, ook huidkanker. Haar lijf dwingt haar om keuzes te maken. Te kiezen voor haar eigen geluk. Wanneer Anita vecht tegen de kanker en tegelijkertijd haar oma verliest, daalt het besef dat ze misschien wel op aarde is voor iets anders dan alleen hard werken, veel geld verdienen en streven naar onbelangrijke zaken.

In de loop der jaren leert Anita vorm te geven aan haar diepste wensen en verlangens. Wanneer ze in 2014 ontslag neemt en echt gaat voor haar dromen, komt alles in een stroomversnelling.

Keuzes maken, kan heel lastig zijn. Je weet wat je hebt, maar niet wat je krijgt. Zeker wanneer je het best goed voor elkaar hebt, kan dat een dilemma vormen. Anita heeft ervaren dat het leven je altijd zal belonen wanneer je voor je eigen geluk kiest. Ze benadrukt dat het belangrijk is om soms je oude schoenen weg te doen, zodat er ruimte kan ontstaan voor nieuwe schoenen. Als je iets loslaat dan ontstaat er ruimte –en soms noodzaak- om iets nieuws te creëren.

Het leven zal je ook altijd in een richting duwen die het beste voor je is. Hierdoor kan het zijn dat je in een situatie terechtkomt waarin je wordt gedwongen om te kiezen. Hoe vaker je een keuze maakt, hoe vaker je gaat ervaren dat er een vangnet is. Je valt niet, je komt altijd goed terecht. Door dat steeds weer opnieuw te ervaren, kun je vertrouwen ontwikkelen.

3. Wij zijn op aarde om elkaar te dienen

Op het moment dat Anita echt voor zichzelf kiest, komt alles samen. Ze komt in een positieve flow die haar ruimte geeft om verder te kijken en het leed op de wereld te zien. Zij kent inmiddels beide kanten van de medaille: ze kent de diepte- en hoogtepunten van het leven en wil haar levenswijsheid graag gebruiken om anderen te helpen. Anita zou graag optimaal van zichzelf willen houden. Ze zou zichzelf willen accepteren, zoals ze anderen accepteert. Diep in haar schuilt nog steeds dat kleine meisje dat zich minderwaardig voelt. Dat gevoel stimuleert haar om veel voor anderen te doen. Ze wilt niet dat iemand anders zich ooit zo vreselijk voelt. Haar stichting Groene Wij en haar bedrijf Ontspannen Jij zijn verlengstukken van haar hart. Daarnaast zet zij zich in voor minderbedeelde groepen op de wereld.

Anita gelooft erin dat we op de wereld zijn om elkaar lief te hebben en te dienen. We moeten het met elkaar doen en elkaar helpen. Met elkaar kunnen we het leven lichter maken en meer genieten.

4. Een dubbeltje kan zomaar een rijksdaalder worden

Tijdens haar jeugd krijgt Anita van haar moeder mee dat een dubbeltje nooit een kwartje kan worden. Anita heeft het tegendeel bewezen. Na een heftige start op de wereld waarin ze meer dan genoeg ellende voor het kiezen heeft gekregen, heeft ze het tij weten te keren. Het dubbeltje dat ze ooit was is inmiddels veel meer waard dan een kwartje. Anita is inmiddels te omschrijven als een krachtige en zelfbewuste vrouw. Ze heeft de controle over haar leven genomen en heeft bewuste keuzes gemaakt om te kunnen zijn wie zij nu is.

Het verhaal van Anita geeft hoop en laat zien dat zelfs de meest uitzichtloze situatie toch nog goed kan uitpakken. Dat is niet vanzelf gegaan. Anita heeft ondervonden dat je zelf veel invloed hebt op de mate waarin je je gelukkig voelt.

Vanaf het moment dat ze het heft in eigen hand nam, is ze stapje voor stapje vooruit gegaan. Ze heeft zelf de keuze gemaakt om iets moois te maken van haar leven. Daarmee is zij het levende bewijs dat dit kan en werkt. Anita is haar hart gaan volgen en heeft steeds voldoende lef om los te laten wat haar niet meer dient. Zo maakt ze steeds weer de keuze om haar geluk boven pijn en verdriet te plaatsen.

5. Blijf hoop houden

Als geen ander weet Anita hoe moeilijk het is om in jezelf te blijven geloven wanneer je in een uitzichtloze situatie is. Toch gelooft ze dat hier je kracht zit. Als mens hebben we allemaal een oerkracht tot overleven. Door daarop te vertrouwen en af te gaan op je intuïtie zak je vanuit je hoofd in je lijf, ga je van het denken naar het voelen. Daar kom je de antwoorden tegen, kun je de uitweg naar een betere toekomst vinden.

Als jij in een uitzichtloze situatie zit, wil Anita je meegeven dat het belangrijk is om jezelf te blijven inprenten dat je er mag zijn. Dat je sterk genoeg bent om de situatie aan te kunnen. Je mag geloven en vertrouwen dat er een einde komt aan deze situatie en dat je hieruit komt. Er valt of staat veel met zelfliefde, dus blijf in jezelf geloven en hou hoop. Jij kunt dit.

Benieuwd naar meer rake verhalen?

Voor mijn podcast kanaal sprak ik met meerdere Nederlanders die stuk voor stuk inspirerende verhalen met zich meedragen. Ik raad je aan op te luisteren naar het verhaal van Rachied Soebhan, hij werd jarenlang gepest en Artjanna Harkhoe-Hulsman deelt hij zij haar enorme onzekerheden overwon.