Chris den Daas (1961) heeft het allemaal: succesvolle ondernemingen, een mooi huis, dikke auto’s en veel geld.  Toch kriebelt er iets, de balans lijkt zoek.  Chris zet zijn leven op zijn kop en gaat een paar jaar op reis.  Dat is inmiddels meer dan 5 jaar geleden. Chris is nu klein behuisd, heeft een oude fiets en is businesscoach, lifecoach, geeft meditatieworkshops in Den Haag en is schrijver van het boek ‘Markteting zonder personeel’.

Podcast met Chris den Daas

In een podcast doet Chris den Daas zijn volledige verhaal. Op verhalende wijze neemt hij je mee in de keuzes en vraagstukken die hij tegenkwam in zijn leven. Hij neemt je mee in zijn besluiten en vertelt kleurrijk over zijn leven zoals het nu is. Je kunt via onderstaande player de podcast beluisteren. Tevens kun je de podcast vinden op o.a. Spotify en iTunes


Dit artikel bevat slechts een korte samenvatting van zijn verhaal.

Work hard, play hard

Chris was jong, getalenteerd en gedreven. De schouderklopjes en complimenten die hij kreeg, sterkten zijn motivatie om nog meer zijn best te doen en nog harder te werken. Door die drive ontstonden zijn verschillende bedrijven in de ICT en strategische marketing.

Chris verdiende goed en werkte hard: deed opdrachten voor grote bedrijven en publiceerde in veel marketingbladen. Daar tegenover stond iets wat Chris inmiddels omschrijft als ‘compensatiegedrag’: na een lange dag hard te hebben gewerkt, vond hij dat hij daarna ‘moest’ genieten. Uit eten in chique restaurants, dure vakanties; het werd dagelijkse kost.

Been there, done that

Chris den Daas leefde een leven waar velen van dromen. Toch ging het kriebelen. De uitdaging was er af en de levensstijl van iedere ochtend aansluiten in de file viel hem steeds zwaarder. Het bleek moeilijk om afstand te doen van de stromende geldkraan.

Langzaam ontwikkelden zijn twijfels zich verder en kwam er een transitie op gang. Chris ging bijvoorbeeld elke winter naar Zuid-Afrika om te overwinteren. Eerst nog kort, maar na verloop van tijd steeds langer. Toen hij zijn bedrijven anders ging inrichten en ging werken met freelancers draaide Chris zijn beste jaren ooit. Het werk stroomde binnen, maar zelf was hij vrijer.

Een pijnlijke reality check

In die periode rees de vraag wat zijn toegevoegde waarde voor de wereld was. Wie heeft uiteindelijk werkelijk iets aan mijn werk? Hij kwam tot de pijnlijke conclusie dat het resultaat van een werkweek was dat hij de wereld meer had vervuilt door zoveel onderweg te zijn. Dit was een reality check. Hij ging zichzelf meer vragen stellen: voor wie deed hij dit eigenlijk? Wat had hij hier zelf aan? Behalve dan het vullen van zijn zakken, wat ook al normaal was geworden. Hij kreeg minder zin in zijn werk.

Een reis naar Guatemala, een bezoek bij de Maya’s, bracht een langzame transitie op gang. Chris wilde op deze reis zijn angsten omarmen en integreren. Angsten waar iedereen wel eens mee worstelt, zoals het verliezen van de controle over je leven of je onafhankelijkheid.

Chris den Daas leerde leven zonder doel

Deze transitie ontwikkelde zich verder en 2 jaar later schreef Chris zijn bedrijven uit en besloot samen met zijn vrouw om hun woning te verkopen. Los van alle materie besloten ze om op reis te gaan. Het was een periode die nodig was om overal los van te komen, een periode van bezinning. Ze vroegen zich af hoe ze de rest van hun leven wilden invullen.

Het vele reizen zorgde ervoor dat Chris in ‘flow’ kon gaan leven. Door in het moment te leven, kun je zien wat zich aandient, heb je een open blik. Wanneer iets resoneert, goed voelt, kun je daar gevolg aan geven. Dat is precies wat Chris leerde doen.

In 2015 kwam een einde aan het reizen, toen zij vrouw tot de conclusie kwam dat zij niet meer uit koffers wilde leven. Zij had behoefte aan een vaste basis, een thuis. Nederland was haar thuis. Chris nam tijd voorbezinning en vroeg zich af wat hij wilde, waar hij wilde zijn en kwam tot de conclusie dat zijn vrouw zijn ‘thuisbasis’ is. Hij wilde zijn waar zij is.

Een betere wereld begint bij jezelf

Langzaam bouwden ze weer een leven in Nederland op. Zo begon Chris den Daas met een meditatie community in Den Haag.

In 2009 zette Chris de intentie om 5 jaar later een permanent vakantiegevoel te hebben. We zijn inmiddels 10 jaar verder en dat permanente vakantiegevoel is de natuurlijke staat van zijn voor Chris. Chris gelooft dat je de wereld het beste kunt veranderen door zelf het goede voorbeeld te geven. Leef je leven en wees van daaruit een inspiratie voor anderen. Wanneer anderen zien dat je gelukkig bent en kunt omgaan met tegenslagen, willen ze van je leren.

Als coach en meditatiedocent ziet Chris een parallel. Coaching is erg down to earth en gaat bijvoorbeeld over geld verdienen. Meditatie gaat over het naar binnen keren. Door zijn meditaties creëert Chris ruimte om naar binnen te gaan. In zijn coaching aan ondernemers onderzoekt hij ook de ruimte die er is. Hij laat ondernemers onderzoeken wie zij naast hun talenten, netwerk, levensfasen etc. werkelijk zijn. Veel ondernemers komen voor uitdagingen en angsten te staan die te maken hebben met het genereren van omzet. Ook deze vraagstukken hebben te maken met het creëren van ruimte. Chris ziet in een ieder talent, potentie. Iedereen heeft het in zich, iedereen doet er toe. Dit weet hij ook terug te geven aan ondernemers zodat zij weer kunnen focussen op hun talent, hun toegevoegde waarde.

Meer weten over Chris den Daas? Klik hier om zijn website te bezoeken of lees zijn boek wanneer je benieuwd bent naar zijn succesvolle marketingtips.

Meer Inspirerende Nederlanders?

Zou jij ook altijd een vakantiegevoel willen, maar heb je niet voldoende geld om te stoppen met werken? Karel Emck, internetondernemer, heeft de 4-urige werkweek weten te realiseren. In een podcast deelt hij waardevolle tips om minder te werken, maar meer te verdienen. Ook zijn boek kan ik je van harte aanbevelen.