Toen ik zoekende was naar een inspirerend podcast kanaal, werd ik gewezen op het kanaal van Artjanna Hulsmann-Harkhoe. Artjanna runt het kanaal Artjanna’s Succesverhalen en heeft haar eigen bedrijf Artjanna Stories, waarvoor zij zich profileert als storycoach en zichtbaarheidsexpert. Voor Artjanna’s Succesverhalen interviewt zij bekende ondernemers. In korte tijd heeft Artjanna haar kanaal laten uitgroeien tot een bekende podcastshow in Nederland.

In haar podcasts hoorde ik regelmatig voorbij komen dat Artjanna vroeger heel onzeker was. Dat trok mijn aandacht, want inmiddels komt zij over als een sterke vrouw met een duidelijke visie die zichzelf durft te laten zien en horen. Ik was benieuwd hoe ze zo van die onzekerheid af is gekomen en sprak met haar af om een podcast op te nemen. Haar ervaring en wijsheid deelt ze in een podcast. Deze kun je via onderstaande player beluisteren, maar ook via iTunes en Spotify.

Artjanna is niet de enige die last heeft gehad van onzekerheid. Uit ons gesprek heb ik de meest waardevolle tips voor het overwinnen van onzekerheid gehaald en deze deel ik in deze blog.

Om verwarring te voorkomen: de podcast en deze blog zijn verschillend. In de podcast hoor je Arthanna haar hele verhaal en alle ervaring die zij heeft te delen. In deze blog deel ik de tips die onzekere anderen kunnen helpen.

1. Onderzoek je onzekerheid

De ooit zo onzekere Artjanna zit nu vol rust en vertrouwen. Ze is er van overtuigd dat iedereen een gevoel van onzekerheid kan loslaten. Dit begint met bewustwording. Bekijk je eigen onzekerheid eens goed. Onderzoek waar je precies onzeker over bent en waarom. Wanneer je dit helder hebt, kun je kijken naar mogelijke oplossingen. Hoe zou je deze overtuigingen kunnen loslaten? Dit is een lastig proces en het kan behulpzaam zijn om te samen met bijvoorbeeld een coach te onderzoeken.

Onderzoek ook wat je in plaats van de onzekerheid zou willen. Wat wil je ervaren in je leven? Wat is belangrijk voor je? Waar zou je naartoe willen groeien en welke keuzes moet je daarvoor maken?

Kortom, begin met het verhelderen van je huidige situatie en in het in kaart brengen van je droomleven.

2. Stap uit je angst

Zo’n 8 jaar geleden wordt Artjanna zich bewust van haar onzekerheid en zoekt zij hulp. Haar kijk op het leven verandert. Eerder zag zij dat collega’s kansen kregen die aan haar voorbij gingen. Ze leert dat je kansen moet creëren en jezelf zichtbaar moet maken. Artjanna realiseert zich dat als ze meer wilt ervaren, ze ook meer moet gaan doen. Ze kiest ervoor om uit haar angst te stappen.

Het heeft Artjanna erg geholpen om op een doel te focussen. Dit maakte het makkelijker om zichzelf uit haar onzekerheid te plaatsen. Zo wilde zij graag jonge meisjes in lastige situaties helpen. Door te focussen op haar einddoel: het helpen van deze meisjes, durfde zij stappen te zetten.

Nog steeds is het haar grote droom, of eigenlijk doel, om een eigen stichting te hebben die meisjes met traumatische ervaringen helpt. Die droom heeft zij een stukje waargemaakt door een benefit avond te organiseren voor Free a Girl.

Wat als onzekerheid je belemmerd bij het behalen van je doel? Zorg dat je helder hebt waarom je dat doel zou willen behalen. Zo kom je tot je kern, tot je intrinsieke motivatie. Vanuit je intrinsieke motivatie ben je in staat om in actie te komen. Zolang je niet helder

hebt waarom je precies je doel wilt behalen, is het heel lastig om over te gaan tot actie. Veel mensen verlangen ergens naar, maar weten niet precies waarom. Ze voelen dan onvoldoende motivatie om stappen te zetten. Door te focussen op je intrinsieke motivatie is je onzekerheid niet direct weg, maar vormt dit geen belemmering meer.

3. De kracht van herhaling

Ooit vond Artjanna het spannend om voor groepen te staan. Inmiddels gaat dit haar moeiteloos af. Haar geheim? De kracht van herhaling.

Door iets steeds weer opnieuw te doen, ben je in staat om te leren. Natuurlijk is het in het begin heel spannend om uit je comfort zone te stappen, maar je zult merken dat je zelfvertrouwen groeit op het moment dat je het toch doet. Door te blijven oefenen en leren, volgt vanzelf de bevestiging dat je het toch kunt.

4. Stop met vergelijken

De onzekere Artjanna was erg bezig met dat wat anderen van haar zouden denken. Ze vulde deze oordelen zelf op negatieve wijze in. Het gevolg hiervan was dat ze zichzelf min om meer onzichtbaar maakte. Omdat ze hierdoor zichzelf niet kon uitten, voelde ze zich dikwijls gefrustreerd en eenzaam.

Artjanna vertelt dat haar man haar grote tegenpool is. Vroeger zag ze hoe gemakkelijk hij omging met anderen. Dat vond ze lastig, omdat ze dat zelf ook graag wilde doen. Feit dat het haar man zo moeiteloos afging, versterkte haar onzekerheid. Dat zij andere talenten en kwaliteiten had, cijferde ze weg, omdat die in het niet leken te vallen naast zijn talenten.

Artjanna vergeleek zichzelf niet alleen met haar man, maar ook met anderen. Ze keek naar waar de ander stond en wilde dat ook. Deze vergelijkingen waren voor niemand eerlijk. De ander had immers ook een heel groeiproces achter de rug waar zij geen weet van had.

Daarnaast kwam ze erachter dat het veel beter is om te focussen op zichzelf, zodat ze helder krijgt hoe ze naar een volgende stap kan groeien. Anderen die verder zijn, bewonderd ze nu. Deze mensen vormen een inspiratie voor haar.

Artjanna vindt dat het gevoel van een concurrentiestrijd vaak voortkomt uit onzekerheid. Anderen die dat opmerken, zou ze willen adviseren om te focussen op alles wat er wel is. Richt je daarnaast op dat wat je zou kunnen doen om nog beter te worden. Vraag jezelf af wat jou onderscheidend maakt en hoe je eruit kunt springen.

5. Wees dankbaar voor wat er is

Artjanna zou anderen die onzeker zijn, willen adviseren om elke dag te starten met het bedenken van 3 dingen waar je dankbaar voor bent. Waardeer wat je hebt en tel je zegeningen.

Bepaal daarnaast doelen voor jezelf en zorg ervoor dat je elke dag een klein stapje zet om dichter bij dat doel te komen. Zorg dat je als persoon blijft groeien en doe de dingen die je graag zou willen. Vergeet ondertussen niet van dat pad te genieten. Denk niet dat je pas gelukkig kunt zijn wanneer je je doelen hebt bereikt. Haal je geluk naar voren en wees dankbaar en blij voor alles wat er nu is.

Benieuwd naar het hele verhaal van Artjanna? Luister dan de bijbehorende podcast door hier te klikken.

Andere inspirerende verhalen

Het verhaal van Rachied Soebhan laat zien dat je ook na een heftige jeugd nog volop mogelijkheden in het leven krijgt. Hij overwon zijn verleden met pesten en is nu sterker dan ooit. De blog en podcast met Rachied zijn hier te vinden.