psoas, spier van de ziel, psoas release, psoas workshop, yoga rijswijk, everything is om, andere fotografie

De psoas is de grootste en misschien wel meest fascinerende spiergroep in ons lichaam. De Iliopsoas, meestal de psoas genoemd, bevindt zich tussen de onderzijde van je wervelkolom en de bovenkant van je dijbeen. De spiergroep verbindt je romp met je benen en maakt bewegingen als zitten, staan en lopen mogelijk. Experts zijn er zeker van de psoas verantwoordelijk is voor veelvoorkomende, fysieke klachten. Hiermee erkennen zij dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn, want de psoas reageert ook op spanning en stress.

Afgelopen jaren heb ik mij ondergedompeld in alle verschillende disciplines die de psoas nader hebben bestudeerd. Zo ontdekte ik dat problemen met mijn psoas aan de grondslag lagen van mijn chronische rugklachten. Ik ontdekte ook dat er een verband was tussen spanning in mijn psoas en angsten en trauma’s die ik met mij meedroeg.

Tijdens de keer op keer uitverkochte workshop ‘psoas release‘ begeleid ik deelnemers bij het ontspannen van deze bijzondere spiergroep. In dit artikel deel ik meer achtergrondinformatie met je.

De spiergroep die op stress reageert

Je hebt vast weleens gehoord van de oerreactie die je hebt op het moment dat je ergens van schrikt: je verstijft, vlucht of vecht. Zodra jouw hersenen een mogelijk gevaarlijke situatie signaleren, zal je lijf direct reageren. In de oertijd was dat heel handig, het zorgde ervoor dat de oermens in actie kon komen op het moment dat zij overvallen werden door een wilde tijger. Als moderne Westerling ken jij die angst (waarschijnlijk) niet, maar zijn er modernere vormen van gevaar waar je dagelijks mee wordt geconfronteerd. Stress is bijvoorbeeld zo’n boosdoener. Op het moment dat jouw hersenen stress ervaren (en dat is niet per definitie ook het moment dat jij stress opmerkt), zal je lichaam klaar worden gemaakt om in actie te komen.

Om te kunnen verstijven, vluchten of vechten, is actie van de psoas nodig. Zodra jouw hersenen stress/gevaar opmerken, zal deze spiergroep aanspannen. Dit is dan ook de reden dat de psoas ook wel de spier van stress wordt genoemd. De meeste vormen van moderne spanning/stress leiden niet direct tot werkelijke actie. Als jouw manager boos naast je bureau staat, sla je waarschijnlijk niet op de vlucht, maar geef je hem ook geen klap in zijn gezicht. Misschien voel je wel dat je lichaam wat verstijft. Zodra je manager weer weg is, vervolg je je dag weer. Misschien komt het voorval in gedachten nog voorbij, maar fysiek ben je er niet meer mee bezig.

Het stukje oermens in jou, blijft actief. Je psoas is aangespannen, maar heeft nog niet het signaal gekregen om te ontspannen. Onnodige spanning blijf je zo vasthouden. Je kunt je voorstellen dat dit na verloop van tijd zorgt voor een overbelasting van de psoas, met alle gevolgen van dien.

Tijdens een psoas release zoeken we deze onnodige spanning op, om het vervolgens los te laten. Op deze manier kan je lichaam ‘ontstressen’.

De psoas – de spier van de ziel

Spanning en stress worden dus opgeslagen in je psoas. Datzelfde gebeurt met andere emoties. Emoties hebben altijd effect op je fysieke lichaam. Je voelt je anders wanneer je verliefd bent dan wanneer je woedend bent. Wanneer je verliefd bent, is je lichaam waarschijnlijk ontspannen en voelt het ‘licht’ aan. Bij woede bal je misschien je vuisten en verkrampt je gezicht. Bij verdriet gaan je schouders hangen… Onderzoek maar eens bij jezelf welk effect emoties op jouw fysieke lichaam hebben.

Emoties als angst en verdriet hebben effect op de psoas. Deze spant aan en laat de spanning pas weer los wanneer er een bewuste ontlading is, zoals bij een psoas release.

De psoas en fysieke klachten

Onze Westerse levensstijl met veel zitten en relatief weinig beweging, zorgt voor verminderde flexibiliteit van de psoas. Dat in combinatie met stress en emotionele spanningen, zorgt ervoor dat deze bij veel mensen niet in optimale conditie is. Veel fysieke problemen zijn terug te herleiden naar verkeerde belasting.

Wanneer je bekken naar voren staat gekanteld, wat gebeurt bij het dragen van hoge hakken, of het zitten met een gebogen bovenrug, komt er te veel spanning op de psoas. De psoas zal aan de wervelkolom ’trekken’, waardoor een holle rug ontstaat. De nabijgelegen spieren moeten dit compenseren. De spieren in de onderrug, bekkenbodem en middenrif moeten hard aan het werk om de wervelkolom in de juiste positie te houden. Na verloop van tijd kan dit resulteren in onderstaande klachten:

  • lage rugklachten;
  • gekanteld bekken;
  • rotatieverschillen in de wervelkolom;
  • pijn in het buikgebied;
  • pijn/stijfheid in het heupgebied;
  • darmklachten;
  • menstruatieklachten;
  • verstoorde ademhaling
  • spijsverteringsproblemen.

Hoewel veel yogadocenten je oefeningen zullen aanraden, is mijn advies om bij bovenstaande klachten altijd contact op te nemen met een medisch specialist. Een yogadocent kan vermoeden hoe problemen ontstaan, maar is doorgaans niet deskundig genoeg om de werkelijke oorzaak te achterhalen. Oefeningen zijn alleen zinvol als aanvulling op een behandeling of om de psoas soepel en gezond te houden. In een latere blog zal ik geschikte oefeningen delen.

Benieuwd hoe jij jouw psoas kunt ontspannen?

Op YouTube heb ik meerdere video’s staan die je kunt gebruiken wanneer je meer ontspanning in je psoas wilt ervaren.