Energiegevers en energievreters, ons leven bestaat uit beiden: dingen die ons energie geven en dingen die energie kosten.

Een leven zonder dingen die energie vreten, klinkt dat niet ideaal? Ik heb geprobeerd dat droomleven te creëren: een leven zonder vervelende dingen en mensen. Het resulteerde uiteindelijk in een burn out. De zoektocht die volgde, bracht me wat ik wilde: een gebalanceerd leven.

Een gebalanceerd leven is eenvoudig te creëren wanneer je jouw energiegevers en energievreters in kaart weet te brengen. We denken vaak te weten waar we energie van krijgen en wat energie van ons vraagt. In praktijk blijkt dat lang niet altijd te kloppen. Zelf neem ik elk kwartaal een week de tijd om mijn energiegevers en -vreters in kaart te brengen. Aan de hand daarvan maak ik mijn planning voor het volgende kwartaal. Op deze manier zorg ik ervoor dat ik voldoende balans heb tussen leuke en minder leuke (maar vaak wel noodzakelijke) dingen.

Het pad naar een gebalanceerd leven

In bovenstaande video leg ik uit hoe je jouw energiegevers en -vreters in beeld kunt brengen en welke stappen je vervolgens kunt zetten. Vaak kun je met simpele aanpassingen al meer balans in je leven ervaren.

Een gebalanceerde werkweek

Tijdens de trainingen die ik in het bedrijfsleven geef, besteed ik veel aandacht aan het creëren van een gebalanceerde werkweek. Meer informatie over deze trainingen is op de betreffende pagina te vinden.