Door regelmatig yoga te beoefenen, voel je je vitaler, energieker en gezonder. Er zijn talloze redenen waarom yoga zo’n positief effect heeft op je gezondheid. In dit artikel licht ik 5 redenen nader toe.

1. Yoga verbetert je lichaamshouding

Onze Westerse leefstijl zorgt ervoor dat we doorgaans te weinig bewegen en te veel en te vaak in elkaar gezakt zitten. Dit is funest voor je lichaamshouding. Veel fysieke klachten staan in verband met houdingsproblemen.

Yoga focust zich op het creëren van lichaamsbewustzijn. Wanneer je langere tijd yoga beoefent dan zal je merken dat je gedurende de dag bewuster bent van de manier waarop je je lichaam gebruikt. Hierdoor kun je je houding aanpassen/verbeteren.

Daarnaast biedt yoga talloze houdingen die je helpen om fysieke spanningsklachten te voorkomen of te verminderen. Een paar minuten per dag is hiervoor vaak al voldoende. Ik nam verschillende filmpjes op waarin ik je uitleg hoe je in 3 minuten een gezonde lichaamshouding kunt bevorderen. Zo kun je in 3 minuten je schouders ontspannen, in 3 minuten je rug in beweging brengen of in 3 minuten je volledige lichaam bewegen.

2. Yoga helpt je (meer) te ontspannen

Tijdens een yogales is er vaak niet altijd aandacht voor de houdingen, maar ook voor meditatie en ontspanningsoefeningen. De combinatie hiertussen helpt je bij het loslaten van emotionele en mentale spanningen en stress. Yoga nodigt je uit om uit je hoofd, in je lijf te komen. Door meer lichaamsbewustzijn merk je op waar spanning zit en kun je dit bewust loslaten. Met deze ontspanningsoefening kun je direct de voordelen ervaren.

3. Yoga verbetert je ademhaling

In yoga is veel aandacht voor de adem. Zowel tijdens het uitvoeren van de houdingen, als in Pranayama, ademhalingsoefeningen. Dit heeft verschillende voordelen. Allereerst heeft je ademhaling effect op je gemoedstoestand. Wanneer iemand je laat schrikken doet je ademhaling iets anders dan wanneer je op een luie zondagochtend op de bank ligt. Dit inzicht kun je actief inzetten: tijdens momenten van stress adem je iets langer uit dan in. Dit is een kenmerk van een ontspannen ademhaling waardoor je minder snel meegaat in de stress.

Daarnaast hebben diverse onderzoeken aangetoond dat yoga de ademhaling kan verbeteren. Na een aantal weken bleek dat de proefpersonen een aanzienlijke verhoging van de vitale capaciteit hadden. Dit is een maatstaaf van de maximale hoeveelheid lucht die uit de longen kan worden geperst. Voor mensen met longziekten en astma is dit heel belangrijk.

4. Yoga zorgt voor een sterk en flexibel lichaam

Afhankelijk van de yogastijl zal yoga je helpen om je lichaam te versterken en/of te versoepelen. Krachtige vormen van yoga helpen bij het in vorm houden van je lichaam en zorgen ervoor dat je spiermassa opbouwt. Bij krachtige vormen van yoga kun je bijvoorbeeld denken aan power yoga, Ashtanga yoga en vinyasa yoga. Andere vormen van yoga focussen meer op flexibiliteit. Yin yoga is hier een mooi voorbeeld van.

Toch zal je in een gemiddelde yogales een combinatie van zowel spierversterkende oefeningen als houdingen voor flexibiliteit tegenkomen. Hierdoor zal je lichaam beweeglijker, sterker en vitaler worden.

5. Yoga helpt bij het verminderen van stress

Stress is beroepsziekte nummer 1 in Nederland. Het kost werkgevers per zieke werknemer €230,- per dag. Daar tegenover staat dat elke euro die een werkgever investeert in een gezonde leefstijl van medewerkers €3,- oplevert aan kostenbesparing op ziekteverzuim.

Yoga helpt bij het verminderen van stress. Meerdere onderzoeken tonen aan dat de afgifte van cortisol, het stresshormoon, door yoga afneemt. Al bij één yogales per week is dit resultaat zichtbaar.

Benieuwd naar alle voordelen?

Abonneer je op mijn YouTube-kanaal en laat je inspireren door de talloze yogalessen die je hier kunt volgen.