Mudra’s zijn handgebaren die gebruikt worden om yogahoudingen en meditaties te versterken.

Handen zijn geleiders van energie, hier komen volgens de Chinese zienswijze de meridianen samen. Volgens de ayurvedische leer zijn de vingers verbonden aan organen en vertegenwoordigen alle vingers een van de vijf elementen. Neurologen hebben ontdekt dat de handen een groot hersengebied in beslag nemen waardoor de hersenen sterk reageren op handbewegingen. Je kunt je dan ook voorstellen dat het gebruik van mudra’s je concentratie verhogen en de doorstroom van energie stimuleren.

Apan mudra, de mudra van energie, wordt gezien als een van de meest belangrijke en heilzame mudra’s.

Tijd voor een nieuwe start

Apan mudra helpt om harmonie, vrede en evenwicht te vinden. Op het moment dat je toe bent aan een ‘nieuwe start’ is het dan ook aan te raden om met deze mudra te mediteren. Ook wanneer je meer geduld, acceptatie of harmonie wilt bereiken, zal apan mudra je ondersteunen.

Ontgiftigen, vrij van menstruatie pijn en hartklachten reguleren

Volgens de ayurveda worden veel ziekten toegeschreven aan het gegeven dat wij door onze leefstijl veel gifstoffen tot ons nemen. De Universiteit van Columbia heeft onderzoek gedaan naar de hoeveelheid gifstoffen en heeft de conclusie getrokken dat een gemiddeld persoon tussen de 400 en 800 verschillende gifstoffen in het lichaam heeft. Ditzelfde onderzoek wijst uit dat 95% van de kankergevallen wordt veroorzaakt door gifstoffen in het lichaam. Je kunt je voorstellen dat het belangrijk is om de hoeveelheid gifstoffen in je lichaam zo laag mogelijk te houden. Gezegd wordt dat apan mudra helpt bij het loslaten van gifstoffen. Ziekten en andere aandoeningen kunnen vanuit deze zienswijze worden voorkomen door regelmatig apan mudra te beoefenen. Door de opbouw van apan mudra wordt de lever gestimuleerd en helpt hierdoor om gifstoffen af te voeren. Daarnaast zou apan mudra helpen om menstruatie en constipatie problemen te verminderen en hartklachten te reguleren.

Baat het niet, dan schaadt het niet

Als je al deze beweringen mag geloven, kan apan mudra je leven redden. Persoonlijk neem ik niet zo’n stellig standpunt in. De geclaimde effecten van apan mudra zijn niet wetenschappelijk bewezen. Dat wil zeggen dat er niet, of onvoldoende onderzoek is gedaan en dat het dus onduidelijk is of de heilzame effecten wel of niet aan apan mudra toegeschreven mogen worden.

Het gebruik van mudra’s in plaats van medische behandeling of een gezonde leefstijl, zou ik dan ook sterk afraden. Mijn inziens kun je de mudra wel prima gebruiken als aanvulling. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Doe het zelf

Voor apan mudra laat je de toppen van je middel- en ringvinger contact maken met je duim. Je strekt je pink en wijsvinger. Het is de bedoeling dat je de mudra met beide handen gelijktijdig uitvoert. Gebruik je de mudra tijdens een meditatie leg dan de ruggen van je handen op je benen, zodat je handpalmen omhoog zijn geopend.