Apan mudra is een handgebaar dat wordt gebruikt om yogahoudingen en meditaties te versterken.

Volgens de Chinese geneeswijzen komen in de handen de energiekanalen, de meridianen, samen. Ook de Ayurvedische leer benoemt het belang van de handen: de vingers zijn verbonden aan organen en vertegenwoordigen met elkaar de vijf elementen. Westerse neurologen hebben ontdekt dat de handen een groot hersengebied in beslag nemen waardoor de hersenen sterk reageren op handbewegingen. Je kunt je dan ook voorstellen dat het gebruik van mudra’s je concentratie verhogen en de doorstroom van energie stimuleren.

Apan mudra, de mudra van energie, wordt gezien als een van de meest belangrijke en heilzame mudra’s.

De voordelen van apan mudra

Apan mudra helpt om harmonie, vrede en evenwicht te vinden. Op het moment dat je toe bent aan een ‘nieuwe start’ is het dan ook aan te raden om met deze mudra te mediteren. Ook wanneer je meer geduld, acceptatie of harmonie wilt bereiken, zal apan mudra je ondersteunen.

Volgens de Ayurveda worden veel ziekten toegeschreven aan het gegeven dat wij door onze leefstijl veel gifstoffen tot ons nemen. De Universiteit van Columbia heeft onderzoek gedaan naar de hoeveelheid gifstoffen en heeft de conclusie getrokken dat een gemiddeld persoon tussen de 400 en 800 verschillende gifstoffen in het lichaam heeft. Ditzelfde onderzoek wijst uit dat 95% van de kankergevallen wordt veroorzaakt door gifstoffen in het lichaam. Je kunt je voorstellen dat het belangrijk is om de hoeveelheid gifstoffen in je lichaam zo laag mogelijk te houden. Gezegd wordt dat apan mudra helpt bij het loslaten van gifstoffen. Ziekten en andere aandoeningen kunnen vanuit deze zienswijze worden voorkomen door regelmatig apan mudra te beoefenen. Door de opbouw van apan mudra wordt de lever gestimuleerd en helpt hierdoor om gifstoffen af te voeren. Daarnaast zou apan mudra helpen om menstruatie en constipatie problemen te verminderen en hartklachten te reguleren.

Let wel: een mudra is geen vervanging voor medicatie of andere vormen van Westerse geneeswijzen. Gebruik een mudra als aanvulling, maar niet met het doel om je lichaam zo te onderhouden.

De uitvoering 

Laat de toppen van je middel- en ringvinger contact maken met je duim. Je strekt je pink en wijsvinger. Het is de bedoeling dat je de mudra met beide handen gelijktijdig uitvoert. Gebruik je de mudra tijdens een meditatie leg dan de ruggen van je handen op je benen, zodat je handpalmen omhoog zijn geopend.

Leren mediteren met een mudra?

In mijn yogalessen is er altijd een moment van bezinning, een meditatiemoment. Regelmatig gebruik ik hiervoor mudra’s. Wanneer je hier benieuwd naar bent, of andere mudra’s wilt leren kennen, ben je van harte welkom bij een yogales in Rijswijk.