De ‘happy baby pose‘, in het Sanskriet Ananda Balasana, is voor velen een uitdagende houding die zijn naam lang niet altijd eer aan doet. Sommigen voelen zich in de happy baby pose, meer een huilende baby en vragen zich af waar de naam vandaan komt. De houding is geïnspireerd op baby’s die hun eigen lichaam ontdekken en vaak hun eigen voeten vastpakken. Het is doorgaans een teken van ontspanning bij een baby. Het verstijven van het heupgebied kan ervoor zorgen dat jij je iets minder ‘happy’ voelt in de houding.

Een soepele rug en minder stress

De happy baby pose is een diepe stretch voor je heupgebied waarbij de spieren in dit gebied worden versoepelt. Wanneer je je staartbeen van de grond laat komen, ontlast deze houding je SI-gewricht wat als bijzonder ontspannend kan worden ervaren. Daarnaast ontspant en versterkt de happy baby pose ook de onderrug, armen, schouders en heupen.

Op het moment dat de spieren rondom je heupgewricht stijf zijn, kan dat doorwerken op je rug. Met name klachten in de onderrug hebben vaak een connectie met stijve heupen. Bij regelmatige beoefening kun je merken dat pijnklachten in de onderrug verminderen, of zelfs verdwijnen.

Naast deze fysieke voordelen, heeft de happy baby pose ook een stress verlagende uitwerking.

Zoek een alternatieve houding voor de happy baby pose

Wanneer je veel knieproblemen hebt, kun je deze houding beter overslaan. Ook wanneer je nekklachten hebt, dien je voorzichtig te zijn met het uitvoeren van de houding. Ik raad je in dit geval aan om de houding uitsluitend onder toezicht van een yogadocent uit te voeren.

Gedurende de menstruatie kan de happy baby pose soms wat onprettig in je buik aanvoelen. Wanneer je dit opmerkt, raad ik je aan om ervoor te zorgen dat je met je heupen stevig op de grond blijft en dus voorkomt dat je wervelkolom iets ‘oprolt’.

Ga veilig om met je lichaam

De happy baby pose is een intense houding en dien je pas na een zorgvuldige voorbereiding uit te voeren. Wanneer je een les volgt, zal je docent ervoor zorgen dat je lichaam op de houding wordt voorbereid. Heb je meer ervaring met yoga, dan kun je de houding ook thuis uitvoeren. Zorg ervoor dat je voorafgaand meerdere stretches voor de heupen uitvoert, zodat dit gebied zich al wat heeft ‘geopend’.

Zeker wanneer je stijf bent in je heupen, kan de houding onprettig aanvoelen. Het is (net als in alle houdingen) heel belangrijk dat je veilig omgaat met je lichaam en je fysieke grenzen respecteert. Wanneer de houding onprettig aanvoelt, is er niets aan de hand. Op het moment dat je –waar dan ook- pijn ervaart, kun je beter uit de houding komen.

De happy baby pose uitvoeren

Wanneer je er zeker van bent dat je de happy baby pose zonder begeleiding van een yogadocent kunt uitvoeren, begin je met een aantal stretches gericht op het heupgebied. Hierna kun je afsluiten met deze houding.

  1. Begin liggend op je rug en strek allebei je benen.
  2. Trek nu allebei je knieën omhoog, richting je borstkas en breng ze zo ver uit elkaar dat je knieën naast je borstkas terecht komen.
  3. Blijf je knieën gebogen houden en richt je voetzolen op omhoog. Pak met beide handen je voetzolen, enkels of knieholten vast.
  4. Met je handen mag je een klein beetje (niet overdrijven!) druk geven, zodat je knieën wat meer omlaag komen, richting de grond en je meer stretch ervaart.

Blijf voor zo’n 2-5 minuten in de houding en kom er hierna rustig uit. Na het loslaten van de houding kom je weer ontspannen liggen met je benen gestrekt en geef je je lichaam minstens 1 minuut tijd om weer tot rust te komen.

Op mijn YouTube-kanaal maak ik in verschillende video’s ook gebruik van de happy baby pose. Gebruik deze video’s om ervoor te zorgen dat je je lichaam de juiste voorbereiding geeft.

Eindeloze mogelijkheden

Er zijn vele aanpassingen mogelijk om de de happy baby pose aan te passen. Wanneer je voldoende bekend bent met de houding kun je ook deze mogelijkheden proberen.

  • Je kunt de houding tegen de muur uitvoeren. Je ligt dan op je rug met je heupen tegen de muur. In deze optie kun je je armen ontspannen en plaats je je voetzolen tegen de muur aan. De voeten staan dan minimaal op heupbreedte.
  • Ervaar het verschil in de houding wanneer je je staartbeen (onderrug) stevig naar de grond toe duwt en wanneer je je rug wat ruimte geeft om van de grond af te komen.
  • In plaats van je voeten vasthouden met je handen, kun je ook een (yoga)riem gebruiken. Je slaat de riem over je voeten heen en houdt met beide handen de uiteinden van de riem vast. Dit geeft meer ontspanning in je bovenlichaam.