Yogablunders, elke yogi moet er vroeg of laat aan geloven. Hoewel Instagram ons anders doet geloven, is yoga vaak niet zo’n charmante bewegingsmethodiek. Iedereen die aan yoga doet, heeft wel een houding waarin ‘ie liever niet door bekenden wordt gezien.

Soms denk je dat alles op rolletjes verloopt en dan weet je alsnog in een gênante situatie te belanden. Je bent niet de enige. Deze yogablunders zijn voor veel yogi’s pijnlijk herkenbaar.

1. Tenenkaas

Na een lange dag plof je -net op het nippertje- neer op je yogamat. Zo, nu tijd om te ontspannen. Je ademt diep in en kijkt vervolgens verwijtend om je heen. Wie heeft er zulke stinkende voeten?! Om je heen zie je meerdere zoekende gezichten met opgetrokken neuzen.

Langzaam daalt het besef dat die vreselijke geur afkomstig is van jou. Het schaamrood verschijnt op je kaken en je durft je nog maar nauwelijks te bewegen.

Naast dat je je doodschaamt, is het voor de rest van de groep ook niet zo’n fijne belevenis. Sneak tijdens de les naar de wc, trek al je yogaskills uit de kast en hou je voeten onder de koude kraan. Daarna even droogdeppen en de geur is aanzienlijk minder en kun je zonder gene je les vervolgen. Flink wat deo over je voeten sprayen, kan ook, maar dat zorgt wel voor verminderde grip op je mat.

2. Victoria’s Secret 2.0 

Kijk je stiekem even naar voren terwijl je in een down dog staat en kijk je recht tegen de derrière van je buurvrouw aan. Bijna letterlijk want haar hippe yogalegging verbergt weinig. Ai, niet zo charmant en de gedachte dat jouw legging  misschien ook wel doorschijnt, bekruipt je. Toch een beetje ongemakkelijk.

Als iedereen dan toch je ondergoed ziet, zorg er dan maar voor dat je iets moois aan hebt. Voel je jezelf in elk geval een stuk beter bij. Helemaal voorkomen? Koop een legging van goede kwaliteit. Mijn ervaring is dat leggings van de grotere, goedkopere ketens altijd doorschijnen. Soms niet direct, maar wel na een paar wasbeurten.

3. Hallo, wie is daar?

Super irritant van die mensen die hun telefoon aanlaten en meenemen in de yogaruimte. Daar vinden we allemaal iets van. Jou zou dat niet zomaar overkomen. Tot… Wacht eens, dat is een bekend riedeltje. Ja hoor, jouw telefoon klinkt net op het moment dat iedereen ontspannen in Savasana, de eindontspanning, ligt.

Het enige wat je nog kunt doen, is de schade beperken. Druk het telefoontje weg en zet je telefoon direct uit. Mompel een vaag excuus en ga snel weer bewegingsloos liggen. Wat je vooral niet moet doen, is opnemen en uitleggen dat je later terugbelt (dat gebeurt bijzonder vaak en maakt je bij niemand erg geliefd). Voorkomen is beter dan genezen, dus dubbelcheck altijd of je telefoon uit staat en neem ‘m ook niet mee de yogaruimte in. Als ‘ie dan toch per ongeluk zou afgaan, dan hoort waarschijnlijk niemand dat.

4. Ook die spieren die je niet wilt ontspannen, ontspannen… 

Doorgaans is het niet zo’n probleem om winden in te houden, of in elk geval zo gecontroleerd mogelijk te laten gaan. Ruiken is een ander verhaal, maar met je meest onschuldige blik, zal niemand jou van die luchtvervuiling beschuldigen.

Zeker tijdens een fysiek intensieve yogales kost het alle focus om in een houding te blijven. Controle over alle spieren in je lichaam wil je dan nog weleens verliezen, met als gevolg DE yogablunder der yogablunders. 

Wat je kunt doen om dit te voorkomen? Vrij weinig, in sommige houdingen is het nu eenmaal lastig om volledige controle over al je spieren te houden. Je kunt hooguit letten op wat je eet, zodat de stank beperkt blijft. Ontsnapt er een windje, lach er dan maar gewoon om. Lacht iedereen even mee en dan is het klaar. Doen alsof er niets gebeurt, levert veelal onderzoekende blikken op van medecursisten en giechelende onderonsjes. Daar voel je je echt veel ongemakkelijker bij.

5. De flatus vaginalis, oftewel de vaginale wind

Misschien nog wel vervelender dan een windje laten ontsnappen, is de vaginale wind. Ze klinken als een echte scheet, maar geuren niet. Bovendien is het inhouden van een vaginale wind vaak veel lastiger en ‘voel’ je ‘m al aankomen in de wetenschap dat iedereen je straks hoort.

Buiten dat veel vrouwen zich super ongemakkelijk voelen, maken ze zich soms ook zorgen en vragen ze zich af of het laten van vaginale winden wel normaal is. Wees gerust, er is niets mis met je. Waarschijnlijk heb je er vooral in omgekeerde houdingen last van, zoals bijvoorbeeld een schouderstand. Als je in dit soort houdingen je bekkenbodemspieren niet, of niet voldoende, aanspant dan komt er lucht in je vagina en die wil er uiteindelijk ook weer uit. Dat hoor je. Het trainen van je bekkenbodemspieren kan je helpen om yogablunders op dit gebied te voorkomen.

Durf je het nog aan?

Yogablunders, of niet. Het beoefenen van yoga is gewoon heel fijn voor je lichaam en geest. Zo nu en dan een blunder is dat wel waard. Wil je ook weten wat yoga voor jou kan betekenen? Kom dan een yogales in Rijswijk volgen!