Zoals ik al eerder schreef is lijden onderdeel van ons menszijn. Een vorm van lijden is het hebben van angst(en). Angsten gaan meestal over dingen die mogelijk kunnen gebeuren. 

We kunnen het lastig vinden om onze partner los te laten, uit angst dat de ander iemand anders tegenkomt. We kunnen bang zijn om onze dromen te verwezenlijken, omdat we dan onze vaste structuur en zekerheid kwijtraken. Vaak zijn we bang om onszelf te laten zien of horen, uit angst om afgewezen te worden. 

Angst gaat doorgaans gepaard met een verzet tegen loslaten. Iets waar we niet (meer) gelukkig mee zijn, blijven we toch vasthouden, omdat het bekend is. We weten wat we hebben, niet wat we krijgen. Angsten hebben vaak te maken met het verleden (vervelende ervaringen) of met de toekomst (zorgen). 

Door te leven in angst, gaat het leven in dit moment, in het hier en nu, aan je voorbij. Dat kan anders! 

Yoga leert je omgaan met angst

De yogamat is een perfecte plek om te beginnen met het loslaten van angst. In ons lichaam houden we zoveel emoties vast. Yoga beoefenen, staat gelijk aan leren loslaten. Wanneer je werkelijk opgaat in je beoefening, confronteert yoga je met alles wat je niet wilt zien. Hoe je in een houding staat, zegt alles over hoe je in je leven staat. De houdingen waar je fysiek of emotioneel ongemak ervaart, symboliseren iets uit je leven. Hoeveel last draag je op je schouders mee? Heb je het op je heupen? Is het tijd om gal te spuwen? Wat heb je op je lever? De zoektocht naar het verhaal van je lichaam gaat vaak gepaard met frustratie, angst en verdriet, maar zodra het doorleeft is, is daar de ultieme bevrijding: je kunt het loslaten.

Het begint met het onderzoeken van houdingen die je bang maken of juist frustreren. Wat gebeurt er met je? Hoe reageer je? 

Vroeger nam ik altijd een pauze wanneer mijn yogadocent een armbalans deed. Ik vond hem een behoorlijke uitslover; niemand in de les kon de houding en toch demonstreerde hij elke week weer hoe goed hij op zijn handen kon staan. Dat was tekenend voor hoe ik in het leven stond: grote uitdagingen ging ik liever uit de weg, ik was bang om te falen, bang dat anderen me zouden uitlachen. Ik ging de confrontatie met mezelf uit de weg en oordeelde liever over de docent. 

Wanneer je je patronen helder hebt, ben je in staat om andere keuzes te maken. Wat zou je willen, wat gun je jezelf? Hoe kun je dat creëren in de houding waar je in staat? 

Zo trok ik lering uit mijn aversie tegen armbalansen. Ik wilde uitdagingen niet uit de weg gaan, ik wilde mijn faalangst loslaten. Voorzichtig begon ik met het oefenen van armbalansen. Een weg van vallen en opstaan. Een proces dat me nog meer leerde over grenzen bewaken, bewust voelen, doorzetten en -opnieuw- loslaten. 

Dan stap je weer van je mat af 

Het loslaten van fysieke spanningen, is slechts één ding. Met uren op een mat doorbrengen, kom je er niet. In het ‘echte leven’ mag je toepassen wat je leert van je beoefening. Je kunt met nog zoveel vertrouwen in een hoofdstand staan, zonder dat het je enige garantie geeft dat je buiten de mat vol vertrouwen het leven in kunt staan. Yoga kan een leefstijl zijn, die je meeneemt, die je werkelijk leeft.

Ik maakte een paar jaar geleden de keuze dat ik alles zou gaan doen waar ik angst bij voelde. Ik kan heel goed het onderscheid maken tussen een realistische angst (het is gewoon niet heel verstandig om krokodillen te aaien, hoe tam ze ook lijken) en een onrealistische angst (als ik een keer een slechte les geef, maakt dat me niet direct tot een slechte docent). Sindsdien is dat mijn leidraad en heeft het me zoveel moois gebracht. 

In mijn beleving is er altijd een keuze tussen angst en liefde. Kiezen voor liefde betekent dat je vertrouwen hebt, loslaat en in het moment bent. Kiezen voor liefde betekent niet dat elke keuze goed uitpakt, maar het betekent wel dat je je hart volgt en volledig verbonden bent met jezelf.

Kiezen voor liefde kost moed, maar aan de andere kant daarvan ligt bevrijding. Niets is mooier dan een angst daadwerkelijk kunnen loslaten, omdat de ervaring leert dat er niets is om bang voor te zijn.

Ik heb geleerd dat ik na het vallen altijd weer kan opstaan, dat er niets op mijn pad komt dat ik niet aankan. Ik heb ervaren dat angst me weghoudt van de mooiste ervaringen. Het leven is veel te kort en kostbaar om voorbij te laten gaan.

Leren loslaten 

Zeker 10 jaar ben ik bezig geweest met het onderzoeken en leren van ‘de kunst van het loslaten’. Wat ik op dit pad tegenkwam, heeft mijn leven een positieve wending gegeven. Van een onzeker, angstig meisje ben ik uitgroei tot een zelfverzekerde vrouw. 

Ik heb vaak het gevoel gehad dat ik alleen stond ik mijn zoektocht en dat wil ik anderen besparen. In yoga coaching gericht op ‘de kunst van het loslaten‘ leer ik jou verschillende methodieken om fysiek, mentaal, emotioneel en energetisch los te laten wat niet meer dient. Tijdens deze coaching ga je op een innerlijke reis om te ontdekken wat jij op verschillende lagen zou kunnen en willen loslaten. Je zal worden uitgenodigd om diep contact te maken met jezelf en te voelen hoe het met je gaat. 

Interesse in deze workshop in het bedrijfsleven? Lees hier meer over mijn aanbod, of neem contact met me op om alle mogelijkheden te bespreken.