Sinds 2020 publiceert Nederlands grootste yogatijdschrift, Yoga Magazine, meerdere malen per jaar een digitale uitgave. In deze digitale uitgave zijn -naast verdiepende en inspirerende artikelen- ook meditaties en yogalessen te vinden. De technologie maakt het mogelijk om deze meditaties en lessen op interactieve wijze aan te bieden.

Voor de vijfde uitgave van Yoga Magazine in 2020 werd ik gevraagd voor yogahoudingen die geschikt zijn voor het ontspannen van nek en schouders.

De nek en schouders zijn echte ‘stressplekken’ 

De spieren van de schouders en nek houden vaak spanning vast. In je nek komen de spieren van het hoofd en de bovenrug samen. Is je nek stijf, dan wordt de beweging van je wervelkolom gehinderd en kun je niet vrij bewegen. Als je flink hebt gesport kunnen de spieren van je nek en schouders stijf zijn door de ophoping van melkzuur in de spieren. Even rust nemen en veel drinken is in dat geval vaak voldoende.

Houdt de stijfheid aan, dan kan stress de boosdoener zijn. De eerste reactie van onze spieren op stress is namelijk: razendsnel aanspannen. Bij chronische stress ‘vergeten’ sommige spieren weer te ontspannen. Zit je veel achter een computer of laptop dan hebben de spieren van je nek en schouders het extra zwaar. Vaak buigen we net iets te veel naar het beeldscherm toe, waardoor de spieren onder continue spanning staan. Als dit dag in dag uit gebeurt, is het niet zo gek dat het nekgebied behoorlijk stijf kan gaan voelen.

De nek en schouders ontspannen in 8 oefeningen

In de digitale uitgave van Yoga Magazine zijn 8 verschillende oefeningen te vinden die je helpen bij het loslaten van spierspanning in de nek en schouders. De oefeningen zijn op heldere wijze uitgeschreven, maar de bewegende foto’s geven ook duidelijk weer hoe de oefening uitgevoerd dient te worden. Het artikel is aangevuld met een twee persoonlijke tips.

yoga voor nek en schouders, Sabrina Soebhan, yoga magazine, digitaal yoga magazine, yoga rijswijk, everything is om

Benieuwd naar het digitale nummer van Yoga Magazine? Bestel het voor €4,95 door hier te klikken.