Een aantal jaar geleden leer ik Johnny Hendriks kennen wanneer hij yogalessen bij mij volgt. Zo nu en dan vang ik iets op over zijn verleden, maar het hele verhaal hoor ik tijdens ons interview. Een verhaal dat me blijft boeien en die vele anderen de hoop op een betere toekomst kan geven. Zijn hele verhaal is te beluisteren via onderstaande player en via o.a. Spotify en iTunes

Terug in de tijd

Johnny zijn jeugd verloopt niet bepaald vlekkeloos. Wanneer hij 13 is, sterft zijn vader op zeer jonge leeftijd. In diezelfde tijd wordt Johnny uit huis geplaatst, omdat zijn rebelse gedrag thuis niet meer is te handhaven. In het internaat zet dit zich voort en hij loopt meerdere malen weg. Hier komt hij met de verkeerde mensen in contact en wordt seksueel misbruikt. Om Johnny niet meer bloot te stellen aan dit gevaar besluit Jeugdzorg om hem uit voorzorg in een jeugdgevangenis te plaatsen. Voor Johnny een onbegrijpelijk besluit: hij wordt gestraft en opgesloten voor het wangedrag van anderen.

Na 9 maanden in de jeugdgevangenis wordt hij naar een open kamp in Zuid Frankrijk gestuurd. Gedurende 3 jaar werkt hij hier op een boerderij. Wanneer hij 17 is, komt hij terug naar Nederland.

Het tijd lijkt te keren

Terug in Nederland kan Johnny zijn geluk niet op. Hij ontmoet de toenmalige 34-jarige Remco en wordt verliefd. Remco geeft Johnny de stabiele basis waar hij al lang naar verlangde. Ze besluiten al snel om samen te gaan wonen en beginnen een webshop waarin ze accessoires voor Nintendo verkopen. De webshop loopt als een trein en de winstmarges zijn enorm. Ze werken hard, maar doen dat met veel plezier. Johnny ervaart eindelijk een intens gevoel van geluk.

Van alles terug naar niets

Wanneer Johnny en Remco op een aandeelhouder met verkeerde intenties vertrouwen, gaat het snel mis. Terwijl zij samen vakantie vieren in Thailand, krijgen ze een verontrustend telefoontje van hun stagiair in Nederland. Door hun aandeelhouder wordt het hele bedrijf leeg getrokken: voorraad wordt geplunderd, de bankrekening leeggehaald en personeel ontslagen.

Alles waar ze 3 jaar lang hard voor hebben gewerkt, verliezen ze binnen een paar dagen.

Vluchten uit de realiteit

Na een ontzettend gelukkige periode komen ze in een diep dal terecht. Om hun problemen te vergeten, beginnen Johnny en Remco samen te experimenteren met drugs.

Wanneer Johnny in aanraking komt met GHB is hij direct verkocht. GHB geeft hem het gevoel dronken te zijn, maar dan nog vele malen intenser. Na gebruik voelt hij zich euforisch. Niets raakt hem nog. Zodra de GHB uitwerkte, moet Johnny het bekopen met een vreselijk brak gevoel. Hij voelt zich dan dagenlang depressief. Om weer op te krabbelen, gebruikt hij opnieuw drugs en zo komt hij weer terug in de gewenste roes. Al snel belandt hij een in een vicieuze cirkel. Zo gaat het experimenteren verder. GHB combineert hij steeds vaker met andere drugs zoals speed en cocaïne.

Johnny zijn drugsgebruik neemt problematische vormen aan en uit zich in relatieproblemen. De ruzies thuis gaan steeds vaker gepaard met geweld. De drugs zorgen ervoor dat grenzen, normen en waarden vervagen. Ook op zijn werk kan Johnny niet goed functioneren.

De dood in ogen kijken

De situatie wordt zo zorgelijk dat Johnny in een delier en coma raakt. Zijn ex krijgt hem weer wakker door hem GHB toe te dienen. Dit is het moment dat Johnny zich realiseert dat het zo niet meer verder kan en hulp zoekt. Therapie geeft hem handvatten, maar afkicken gaat niet direct van een leien dakje. Na elke terugval, wordt zijn verlangen om te stoppen sterker. Zo’n 20 tot 30 terugvallen verder is hij na 4 jaar eindelijk echt van de drugs af.

Tijdens het afkicken zet Johnny voorzichtig zijn eerste stappen op het spirituele pad. Door in therapie steeds weer over zijn drugsproblemen te spreken, bleef hij met zijn verslaving bezig. Hij ontdekt dat alles wat aandacht krijgt, ook daadwerkelijk groeit.

Op een ultiem dieptepunt komt de ommekeer. Johnny voelt zich wanhopig, ziet het leven niet meer zitten en staat op het punt om zelfmoord te plegen. Hij wendt zich tot God en schreeuwt om hulp. Vanaf dat moment krijgt hij intuïtieve boodschappen door. Als vanzelf schrijft hij inspirerende teksten die hem kracht geven om door te zetten.

Terug naar de realiteit

Door verschillende ‘toevallige’ situaties leert hij welke stappen hij moet zetten om vooruit te komen. Er komen allerlei tekens op zijn pad die hij serieus neemt en aanpakt.

Johnny vindt houvast en steun in spiritualiteit. Langzaam maar zeker dringt het door dat het leven hem meer kan bieden dan slechts drugs. Het inzicht ontstaat dat hij door deze zware periode heen moet om sterker te worden, zodat hij uiteindelijk anderen tot steun kan zijn. Na een tijd van verdoven en ‘niets voelen’ maakt hij tijd en ruimte om weer in contact te komen met zichzelf.

Middels meditatie leert Johnny om aanwezig te zijn in het ‘nu’. Daarnaast krijgt hij inzicht in zijn gedachten en (onbewuste) overtuigingen. Veel van deze gedachten belemmerden hem om verder te groeien en door meditatie leerde hij deze gedachten om te buigen en los te laten.

De negatieve overtuigingen liet hij links liggen. Daar tegenover zette hij positieve affirmaties als ‘ik voel me goed’, ‘ik ben succesvol’, en ‘ik ben Guus Geluk’. Hij bleef zichzelf onderdompelen in positieve gedachten en ging een grote verandering zien in zijn leven.

Een kwestie van de juiste mindset

Met zijn positieve affirmaties creëerde Johnny geluk: ‘door te focussen op het positieve worden er als vanzelf bijbehorende gevoelens opgewekt. Je straalt je gedachten uit en die krijg je terug.’ Door zijn onderbewuste in te prenten dat hij geluk is, gaat zijn onderbewuste ook op zoek naar dat geluk.

Affirmaties maken hem sterker en zelfverzekerder. Maar, Johnny benadrukt dat het meer is dan alleen maar ‘positief denken’. Jezelf inprenten dat je gezond bent en vervolgens naar de snackbar gaan, werkt niet. Je overtuigingen moet je ook nog creëren.

Johnny is door schade en schande wijs geworden. Hij hoopt met zijn ervaring anderen te kunnen inspireren om op hun intuïtie te vertrouwen. Luister en onderneem actie. Wel benadrukt hij dat affirmeren tijd kost, er verandert niet direct iets. De kracht van affirmaties zit in herhaling. Schrijf je positieve affirmaties op, benoem ze, denk ze. Na een maand of 2-3 zitten deze nieuwe, positieve overtuigingen in je systeem. Kortom, wees vasthoudend en blijf het doen.

Toekomstmuziek

Inmiddels heeft Johnny de stabiliteit gevonden waar hij naar verlangde. Hij is sterker dan ooit en heeft grootse dromen. Johnny hoopt de wereld te veroveren als artiest en met inspirerende nummers een diepere boodschap over te kunnen brengen. Hoewel hij nog zoekende is naar mogelijkheden, is hij al actief bezig met het verwezenlijken van zijn dromen. Zo is hij onlangs begonnen met een eigen YouTube kanaal en deelt hier zijn eigen videoclips, muziek en persoonlijke affirmaties. 

 

Ook de kracht van manifesteren en affirmeren ervaren?

Ira Nagel is meester in het manifesteren van haar droomleven. De podcast die ik met haar opnam, noemt zij een mini masterclass. Ze deelt (gratis!) haar kennis en talloze tips waar je normaalgesproken voor moet betalen. Doe er je voordeel mee! 

Meer lezen? Onderstaande boeken kan ik je aanbevelen.