Laurentius (2000) is een creatieve student die ik tijdens een surfcamp in Frankrijk leerde kennen als een vrolijke, oprechte en zelfverzekerde jongeman. Onder zijn amicale voorkomen gaat een enorme onzekerheid schuil. Toen hij me hierover vertelde, viel ik van de ene verbazing in de andere verbazing. Hoe kan deze leuke man zo van zichzelf balen?

Naarmate ons gesprek zich verdiepte, vond ik steeds meer herkenning in het verhaal van Laurentius. Ook ik heb ooit gekampt met grote onzekerheden die mijn dagelijkse doen en laten beïnvloedden. Overtuigd dat vele anderen zich in zijn verhaal herkennen, besloot ik Laurentius uit te nodigen voor het opnemen van een podcast.

In gesprek met Laurentius

De onzekerheid van Laurentius heeft grote invloed (gehad) op zijn leven. De afgelopen twee jaar heeft hij nauwelijks in de spiegel gekeken. Een blik in de spiegel werpen, kan er namelijk voor zorgen dat hij de rest van de dag continu bezig is met zijn voorkomen en dat wat anderen daar wellicht van vinden. Na een dieptepunt wist Laurentius langzaam weer uit de put te komen. Hij vond een passie, iets waar zijn hart sneller van ging kloppen en beet zich hierin vast. Hij leerde om zichzelf te ontwikkelen, zijn vaardigheden uit te bouwen en zijn talenten te ontwikkelen. Dat gaf hem meer zelfvertrouwen.

In de podcast vertelt Laurentius hoe hij actief heeft gewerkt aan het opbouwen van zelfvertrouwen en geeft hij concrete tips aan anderen die met hun eigen zelfbeeld worstelen. We spreken over de invloed van rolmodellen op social media, jezelf zijn, je talenten ontdekken en ontwikkelen, het opbouwen van zelfvertrouwen en plastische chirurgie.

Ons gesprek heeft geresulteerd in een podcast die hoop geeft aan degenen die worstelen met onzekerheid. Daarnaast is het aangrijpende verhaal van Laurentius de moeite waard om te luisteren, omdat het aanzet om bewust na te denken over je eigen zelfbeeld, waarden en kwaliteiten.

De podcast is te beluisteren via onderstaande player, maar ook via o.a. iTunes en Spotify.

Meer verhalen over omgaan met onzekerheid

Mijn gesprek met Laurentius heeft raakvlakken met eerder opgenomen podcasts. De bekende coach Artjanna Harkhoe gaf in een podcast duidelijke tips die helpen bij het overwinnen van onzekerheden. De verhalen van Anita van der Voort, Rachied Soebhan en Johnny Hendriks zijn minstens zo hoopgevend als dat van Laurentius. Ook zij hebben een moeilijke periode overwonnen en zijn uitgegroeid tot de beste versie van zichzelf.