Het verlangen naar een relatie, een partner, een maatje om mee oud te worden, is voor velen van ons groot. Tegelijkertijd is het in stand houden van een relatie lastig, omdat je het samen doet. Een relatie vraagt onderhoud en is soms hard werken. Na meerdere mislukte relaties kun je tot de conclusie komen dat je steeds weer dezelfde situatie ‘aantrekt’. Wanneer je je bewust bent van je eigen gedrag in een relatie, kun je andere keuzes maken en nieuwe situaties, of relaties, aantrekken.

Tijdens haar vrijgezellenbestaan heeft Joyce van Asselt erg geworsteld met zichzelf. Ze was bang dat ze niet leuk, of goed genoeg zou zijn en daarom geen leuke man kon vinden. Haar negatieve overtuigingen en negatieve zelfbeeld zorgden ervoor dat ze zich anders ging voordoen tijdens het daten. Wanneer ze een leuke man tegenkwam, verviel ze in een ‘pleasende’ rol. Ze paste zichzelf moeiteloos aan de ander aan en ging zich zo gedragen dat de ander haar wel leuk moest vinden. Dat pleasen werkte nooit en de contacten waren gedoemd om te mislukken. Logisch, want ze was nooit echt zichzelf.

Met Joyce kwam het uiteindelijk helemaal goed, ze inmiddels alweer lang en gelukkig getrouwd. Toen een vriend van haar worstelde met zijn bestaan als vrijgezel, bood Joyce hem paardencoaching aan. Al vanaf de eerste sessie gaf dit hem inzicht in zichzelf. Joyce zag hem van een onzekere man groeien tot de zelfverzekerde, beste versie van zichzelf. Ze voelde direct dat dit haar droombaan was. Sindsdien begeleidt zij singles middels paardencoaching. Met haar bedrijf Vitamine P onderzoekt zij samen met haar paard en de cliënt de moeilijkheden waar je als single tegenaan kunt lopen. Net zoals ik benieuwd waarom je dat zou willen? Joyce legde me alles uit over paardencoaching. In de podcast kun je haar hele verhaal horen, deze is te beluisteren via onderstaande player en o.a. iTunes en Spotify.

Hier lees je de 4 voordelen die paardencoaching aan singles kan bieden.

1. Paarden houden je een spiegel voor

Paarden zijn intuïtieve dieren en spiegelen jouw eigen gedrag. Ze voelen onder andere onderliggende angsten aan. Dit kan bijvoorbeeld een angst zijn voor het verliezen van een dierbare, of het aangaan van werkelijk contact. Tijdens paardencoaching worden de signalen die het paard afgeeft, onderzocht. Welk gedrag spiegelt het paard? Het paard blijft hetzelfde gedrag vertonen net zolang tot de boodschap duidelijk is. Hierdoor krijg je snel inzicht in je eigen handelen.

2. Paarden kijken door al je maskers heen

De intuïtieve aard van paarden, zorgt er ook voor dat zij zich niet laten leiden door verbale aanwijzingen. Paarden reageren op de energie die jij met je meeneemt. Een paard luistert alleen wanneer de boodschap helder overkomt. Waar je mensen (inclusief jezelf!) voor de gek kunt houden met een façade of geveinsd zelfvertrouwen, zal dit je bij een paard niet lukken. Je kunt jezelf nog zo zelfverzekerd naar een paard presenteren, als zij aanvoelen dat dit een masker is, leggen zij zo jouw onzekere kern bloot. Dit kan heel confronterend zijn, maar is ook effectief. De kern komt direct bloot te liggen.

3. Paarden helpen je om in contact te komen met jezelf

Zoals geschreven, komen paarden snel tot jouw kern. Dit helpt jou ook om in verbinding te komen met jezelf. Middels de coaching leer je te onderzoeken wie jij bent en hoe je dat kunt laten zien. Je leert om jezelf te zijn, zodat je een partner aantrekt die jou als persoon leuk vindt en niet op jouw maskers valt.

4. Paarden maken je bewust van je (on)bewuste patronen

Veel singles worstelen met gedragspatronen waardoor zij steeds in een relatie belanden die op niets uitloopt. Het spiegelende gedrag van het paard helpt je om bewust te worden van je eigen patronen. Net als Joyce vroeger deed, hebben veel mensen zichzelf aangeleerd om anderen te ‘pleasen’. Andere patronen waar vaak mee wordt geworsteld hebben betrekking op het optrekken van een muur wanneer het contact wel heel erg ‘echt’ begint te worden, het bekende aantrekken en afstoten en het stellen van hoge eisen aan jezelf en de ander. Je leert je eigen patronen te doorzien, zodat je er bewust voor kunt kiezen om jezelf in het contact met een ander anders op te stellen.

Meer weten over relaties?

Joyce kan je middels paardencoaching inzicht geven in je eigen patronen, maar het verhaal van Hannah Cuppen helpt je daar waarschijnlijk ook bij. De podcast en blog zitten vol herkenbare thema’s, ook wanneer je een relatie hebt. Met Patrick Kicken sprak ik openhartig over de liefde. Hij deelt waardevolle wijsheden en inzichten.

Boekentips