Heb jij eind van een werkdag vaak het gevoel dat je ‘leeg’ bent? Je rond je werk af, je doet dingen die je blijkbaar best goed kunt, maar veel energie haal je er niet uit. Lees dan vooral verder.

De kans is groot dat je werkt vanuit aangeleerde competenties en (te) veel druk ervaart. Je energielevel zou zomaar kunnen veranderen op het moment dat je meer werkt vanuit je natuurlijke kracht.

Ik nam een podcast op met Martien de Bruijn (1972), coach bij Millennial Lift. In de podcast vertelt Martien uitgebreid over de ACT-meting waar hij in zijn coaching trajecten gebruik van maakt. De ACT-meting laat zien wat je aangeleerde competenties zijn en welke horen bij jouw natuur. De podcast is hier te beluisteren. In deze blog wat extra aandacht voor de aangeleerde en natuurlijke competenties.

De valkuil van aangeleerde competenties

Gedurende je leven kun je je allerlei competenties eigen maken, omdat ze bijvoorbeeld nodig zijn voor het uitvoeren van je werk. Het zijn competenties waar je goed in bent, of waarin je misschien wel in uitblinkt. Je hebt tijd en moeite gestoken in het aanleren en dat betaalt zich terug.

Wanneer deze competenties onder druk staan, omdat jij er zelf veel van vraagt, of omdat anderen dit doen, wordt de keerzijde duidelijk. Aangeleerde competenties kun je zien als een medaille. De andere kant van de medaille is je valkuil en een positieve vaardigheid kan zo doorslaan naar een negatieve kant.

In de podcast vertelt Martien hoe zijn competentie ‘overtuigen’ kan doorslaan in ‘dwingen’ op het moment dat hij onder druk staat. Zo kent elke competentie een andere kant. De valkuil bij ‘zelfstandigheid’ is ‘zelfoverschatting’ en iemand die zichzelf heeft geleerd om zakelijk gericht te zijn, kan doorslaan in materialistisch gedrag.

Je werkelijke kracht

De medaille van een competentie die je ‘natuurlijke kracht’ is, bestaat slechts uit één kant. Wanneer overtuigen hoort tot jouw ware natuur, dan zal je nooit doorslaan in dwingen. Je kunt elke competentie aanleren, maar niet elke competentie zal je dan als vanzelf afgaan.

Competenties die horen bij jouw ware natuur, gaan je wel gemakkelijk af. Misschien wel zo gemakkelijk dat je ze voor lief neemt en ziet als een vanzelfsprekendheid.

Benut je ware natuur

Competenties kunnen veranderen, afhankelijk van de mate waarin je ze aanspreekt. Probeer om vooral competenties te ontwikkelen die aansluiten op je ware natuur. Deze ontwikkel je snel, zonder dat het veel energie vraagt. Door dat waar jij van nature goed in bent, te benutten, kun je zo goed mogelijk tot je recht komen.

Benieuwd naar jouw competenties?

Martien de Bruijn biedt met zijn bedrijf Mar10 Training & Coaching verschillende trajecten aan, waaronder de ACT-meting. Op zijn website is alle informatie terug te vinden. Via Millennial Lift biedt Martien daarnaast een speciaal traject aan.

Al bekend met je competenties en klaar om stappen te zetten?

Met Anne Hospers nam ik een podcast op over het realiseren van je dromen. Als ondernemerscoach weet zij als geen ander hoe jij je competenties kunt gebruiken om je dromen in doelen om te zetten.