Halasana, de ploeg, is een omgekeerde houding die ons laat zien dat ons denken en doen sporen nalaat in ons bewustzijn. Als yogi streef je naar het loslaten van het negatieve en te focussen op het positieve. Wanneer je de hindernissen in je leven overwint, brengt dit innerlijke rust. Halasana biedt gelegenheid om ‘de akker’ van je geest om te ploegen met positief denken. Daarnaast werkt de asana sterk op het vijfde chakra, het keelchakra, door ‘gif’ uit het keelgebied te verwijderen en een prettigere manier van communiceren te stimuleren.
Halasana is een manusje van alles
Doordat het gehele lichaam in halasana wordt betrokken, heeft deze asana effect op het verbeteren van de algehele vitaliteit.
De schildklier wordt sterk doorbloed wat een gunstige uitwerking heeft op de stofwisseling. Er ontstaat een intensieve strekking van de rug, waarbij alle gebieden van de wervelkolom worden aangesproken. De zenuwen rondom de wervelkolom worden gevoed en de bloedsomloop geactiveerd. De spieren in de rug, schouders en armen worden versterkt. Door de contractie (samentrekking) in het middenrif worden de spijsverteringsorganen goed doorbloed, waardoor constipatie zal verminderen. Bij het beoefenen op regelmatige basis kan halasana slapeloosheid verbeteren of zelfs verhelpen.
Halasana is bij uitstek geschikt om te beoefenen in tijden van stress. De bijnieren, die een belangrijke functie hebben in de hormoonhuishouding, reageren op stress. Halasana heeft een heilzaam effect op de werking van de bijnieren, waardoor de disbalans in hormonen zich enigszins kan herstellen.
Zoek een alternatieve houding
Halasana is niet geschikt voor mensen met rug-, nek- of schouderletsel. Bij hoofdpijn, hoge bloeddruk en zwangerschap wordt de houding ook afgeraden.
Een hardnekkig fabeltje is dat omgekeerde houdingen als halasana niet geschikt zijn gedurende menstruatie. Het lichaam stoot menstruatiebloed af; door omgekeerd te staan, beïnvloed je deze stroom op negatieve wijze. Hier is echter geen enkel wetenschappelijk bewijs voor te vinden. Persoonlijk vind ik dat halasana helpt bij het verminderen van menstruatieklachten.
Ga in halasana veilig om met je lichaam
Halasana is een intense houding en dient pas na een zorgvuldige voorbereiding te worden uitgevoerd. Wanneer je een les volgt, zal je docent ervoor zorgen dat je lichaam op de houding wordt voorbereid. Heb je meer ervaring met yoga, dan kun je de houding ook thuis uitvoeren. Zorg ervoor dat je voorafgaand meerdere stretches voor de nek, schouders, rug en benen hebt uitgevoerd. Halasana plaats je bij voorkeur aan het einde van je beoefening.
Het is (net als in alle houdingen) heel belangrijk dat je veilig omgaat met je lichaam en je fysieke grenzen respecteert. Wanneer de houding onprettig aanvoelt, is er niets aan de hand. Op het moment dat je –waar dan ook- pijn ervaart, kun je beter uit de houding komen.
Tijd voor actie
Wanneer je er zeker van bent dat je halasana zonder begeleiding van een yogadocent kunt uitvoeren, begin je met een yogabeoefening waarbij je het hele lichaam in beweging brengt en opwarmt. Hierna kun je beginnen met halasana.
- Begin in sarvangasana, de schouderstand, waarbij je beide handen in je onderrug plaatst en je benen recht omhoog strekt.
- Uitademend breng je allebei je benen naar achteren, zodat je je tenen achter je hoofd op de grond laat steunen.
- Zorg dat je je benen volledig strekt en dat je kin ingetrokken blijft. Draai niet met je hoofd, dit is slecht voor je nekwervels!
- Zodra je stevig staat, strek je je armen bij je lichaam vandaan, zodat je je schouders omlaag kunt trekken, bij je oren vandaan. Wanneer je niet met je tenen op de grond komt, sla je deze stap over en blijf je met je handen in je onderrug om jezelf zo te ondersteunen.
- Blijf enkele minuten in halasana.
- Verlaten van de houding kan door terug te komen in sarvangasana, de schouderstand. Een andere optie is om je beide handen in je onderrug te plaatsen en heel langzaam alle wervels in de rug terug te rollen naar de grond.
Na het loslaten van de houding kom je weer ontspannen liggen met je benen gestrekt en geef je je lichaam minstens 1 minuut tijd om weer tot rust te komen.
Meer begeleiding nodig? Volg dan een yogales op mijn YouTube-kanaal of neem contact op voor het boeken van een privéles,
Geef een reactie