Amy van der Ham (1990) is ondernemer in hart en nieren. Al van jongs af aan is zij een leider, weet ze wat ze wil en laat ze zich door niemand de les lezen. Inmiddels is ze eigenaresse van Nanny Thuis, Kraamzorg Thuis en auteur van het boek ‘Zo doe je dat’. In dit boek beschrijft zij hoe ze als laagopgeleide zichzelf heeft opgewerkt tot zakenvrouw.

Toen Amy op 22-jarige leeftijd haar eerste bedrijf begon, was dat gedreven door haar wens om een relatie te hebben. Ze zag hoe haar hoogopgeleide vrienden allemaal settelden. Dat wilde zij ook. Ze trok de conclusie dat dit geluk voor ‘slimme’ mensen was weggelegd. Verder studeren was geen ambitie, dus besloot ze om te gaan ondernemen. Ondernemers zijn immers slimme mensen. Deze motivatie bracht haar geen man, sterker nog, die vinden haar ondernemende aard vaak wat intimiderend. Haar ondernemersavontuur bracht wel veel zakelijke successen.

Amy vormt inmiddels een fantastisch rolmodel voor (laagopgeleide) jongeren. Ze weet mensen te inspireren hun passie en dromen te volgen. Amy laat zien dat iedereen succesvol kan zijn en dat opleiding en achtergrond daarin niet bepalend (hoeven) zijn. Het leven is soms keihard werken en ook daar is Amy eerlijk over.

In een podcast vertelt Amy vol verve over haar avonturen als ondernemer. Ze is een open boek en deelt niet alleen haar successen, maar ook de wijze lessen die zij afgelopen jaren door schade en schande heeft geleerd. De podcast die ik met Amy opnam, is te beluisteren via onderstaande player of via o.a. iTunes en Spotify.

De medaille heeft twee kanten

Op zakelijk gebied heeft Amy het helemaal voor elkaar. Ze begon ooit met slechts €500,- en draait nu met haar bedrijven een miljoenenomzet. Het succes is haar niet komen aanwaaien; afgelopen jaren heeft ze meer dan hard gewerkt. De keerzijde van haar zakelijke succes is dat haar privéleven altijd op de tweede plaats komt. Amy heeft werkweken van 70-80 uur, haar sociale leven is beperkt en het is haar niet gelukt om haar droom om jong moeder te worden te verwezenlijken.

Dit jaar wordt Amy 30, dat is nogal een dingetje voor haar. Zakelijk gezien bereikt ze al jaren doel na doel. Haar persoonlijke doelen, die ze graag voor haar dertigste had bereikt, zijn niet gerealiseerd. Dat vindt ze moeilijk. Ze realiseert zich maar al te goed dat deze jaren niet meer terugkomen en wil later niet terugkijken op keuzes waar ze spijt van heeft. Deze realisatie zorgt ervoor dat Amy zich nog bewuster is van de stappen die zij komende periode wil zetten.

Komende jaren is Amy van plan om meer op haar privéleven te focussen. Ze hoopt moeder te worden en om haar ideale gezinsleven te creëren, moet ze nu aan de bak. Amy maakt nu bewuste keuzes zodat ze straks haar persoonlijke dromen kan najagen en niet meer 70-80 uur per week hoeft te werken.

Succesvol zijn, wat is dat eigenlijk?

Dat Amy zakelijk gezien meer dan succesvol is, staat als een paal boven water. Maar, kun je haar dan ook echt succesvol noemen? Dat hangt helemaal af van je eigen invulling van het woord ‘succesvol’, vindt Amy.

Je hoeft geen advocaat of arts te zijn om het stempel ‘succesvol’ te krijgen. Simpelweg gelukkig zijn met wat je doet, is voldoende om succesvol te zijn. Wanneer jij dagelijks met plezier op de werkvloer staat, moet dat voldoende zijn. Wanneer jij tevreden bent, straal je dat uit en zullen anderen je ook succesvol vinden.

Kortom, wanneer jij jouw passie volgt en het leven leeft waar je altijd van hebt gedroomd, dan ben je succesvol. Zo kun je dus ook als thuisblijfmoeder, of vuilnisman een vervuld en succesvol leven leiden.

Wijze levenslessen van Amy van der Ham

Twee van haar bedrijven leven voldoende omzet en winst op, maar toch staart Amy zich niet blind op haar zakelijke successen. Ze weet nog goed waar ze vandaan komt en hoe ze ooit is begonnen. Door alle tegenslagen die zij gehad heeft, weet zij dat andere zaken in het leven belangrijker zijn dan geld. Amy wil dingen in haar leven niet voor lief nemen en is oprecht blij en dankbaar voor alles en iedereen in haar leven. Dat wil ze aan anderen meegeven: wees dankbaar voor wat je hebt, blijf de waarde daarvan zien. Vanuit die nederige levenshouding, zullen er deuren openen.

Meer levenslessen en haar zakelijke inzichten, deelt Amy in haar boek. Ze hoopt dat anderen van haar ervaringen kunnen leren en wil graag een rolmodel zijn voor jongvolwassenen. Om die boodschap kracht bij te zetten, zit er geen winstoogmerk op haar boek. Voor elke verkoop, krijgt iemand uit een kwetsbare doelgroep ook een boek.

Meer weten over Amy van der Ham?

Meer informatie over Amy, haar bedrijven en haar boek is te vinden op haar website.

Minder werken, maar meer verdienen?

Heeft het verhaal van Amy je geïnspireerd en wil je ook jouw dromen najagen, maar dan zonder werkweken van 70-80 uur? Luister dan vooral ook de podcast die ik opnam met internetondernemer Karel Emck. Karel heeft een werkweek van 4 uur weten te realiseren, is financieel vrij en leeft nu zijn droomleven. De podcast met Karel zit vol handige tips en tricks om zelf ook minder te werken, maar meer te verdienen.

Of laat je alvast inspireren door deze boeken