Mensen vragen zich vaak af hoe ik het voor elkaar krijg om zo vaak op reis te gaan. Vaak is natuurlijk een relatief begrip, maar vergeleken met de gemiddelde Nederlander ben ik wel vaak weg.

Ik werk als zzp’er en heb daardoor de vrijheid om vaak weg te kunnen. Daar tegenover staat dat het leven als yogadocent geen vetpot is. Sterker nog, ik verdien minder dan ooit en heb ook geen rijke vriend die al mijn reizen bekostigd. Om zo vaak weg te kunnen, moet ik bewuste keuzes maken. In dit artikel deel ik 5 tips met je.

1. Koop bewust, eet bewust, leef bewust

Laten we direct met de meest cruciale tip beginnen. Wees je bewust van waar jij je geld aan uitgeeft. Als je mijn uitgavenpatroon zou bekijken, zou je direct opvallen dat ik vrij weinig uitgeef per maand. Mijn geld gaat voornamelijk op aan vaste lasten en mooie ervaringen, zoals etentjes, dagjes weg, reizen, sparen (voor reizen) en cadeautjes. Ik denk over andere uitgaven altijd goed na en als ik iets koop weet ik zeker dat het daadwerkelijk iets aan mijn leven toevoegt.

Ik ben van mening dat wij met onze westerse levensstijl de wereld te veel belasten. Door vaak te reizen, doe ik daar zelf natuurlijk ook aan mee. Omdat ik voorstander ben van het vinden van een middenweg, probeer ik dat op andere manieren te compenseren. Voordeel is dat ik daarmee ook weer geld bespaar.

Mijn kleding koop ik sinds een aantal maanden voornamelijk tweedehands. Dat is beter voor de wereld, maar ook voor mijn portemonnee. Boeken leen ik doorgaans bij de bibliotheek en koop ik alleen wanneer ik van te voren zeker weet dat ik ze vaker ga lezen. Ik wil zo min mogelijk chemische stoffen op mijn huid en in mijn haar, dus grijp ik snel naar natuurlijke producten, die ook nog eens goedkoop zijn. Andere producten koop ik graag van verantwoorde merken zoals Lush. Kost behoorlijk wat, maar daardoor ben ik er ook zuiniger mee.

Ik geef niets om elektronica. Sterker nog, toen ik alleen woonde, had ik geen tv. Mijn laptop en mobiel gebruik ik net zolang tot ze van ellende uit elkaar vallen. Als ik dan een nieuw exemplaar koop, is dat nooit het nieuwste van het nieuwste.

Wij eten niet dagelijks vlees en ik probeer zo min mogelijk eten weg te gooien. Als ik uiteten ga, is dat nooit heel luxe. Daarnaast drink ik geen alcohol, rook ik niet en gebruik ik geen drugs. Ik drink maximaal 1 glas frisdrank per week, verder vooral sap en water. Belangrijkste hierin vind ik dat dit gezondere keuzes zijn, maar het is natuurlijk mooi meegenomen dat dit ook geld bespaard.

Ik ben graag buiten en een lange boswandeling gevolgd door een picknick, vind ik heerlijk. Ik kan uren in de zon liggen aan een meertje en ook op het strand kan ik me de hele dag vermaken. Andere uitstapjes kosten aanzienlijk meer en daar geef ik ook graag mijn geld aan uit. Een mooie dag kan me veel waard zijn. Toch bespaar ik ook daar flink op door, als het even kan, te boeken via aanbieders zoals Groupon.

Tot slot doe ik zoveel mogelijk op de fiets en met het openbaar vervoer.

Kortom, door bewuste keuzes te maken, kun je een hoop geld besparen. Heb voor jezelf goed helder welke dingen jou echt gelukkig maken en geef daar je geld aan uit. Geniet je meer van een paar nieuwe schoenen, of meer van een dagje uit? Bespaar op de dingen die minder belangrijk voor je zijn, zodat je geld over hebt voor de dingen die je veel waard zijn.

2. Bespaar op je vaste lasten

Dit sluit aan op het maken van bewuste keuzes. Ik hecht weinig waarde aan luxe en dat is op alle gebieden terug te zien in mijn leven. Samen met mijn vriend woon ik in een ontzettend fijne woning, die groot genoeg is en ons voldoende luxe biedt. Het valt in het niet bij de huizen van onze vrienden, maar dat wat wij maandelijks betalen aan onze hypotheekversterker ook. De grootste besparing die je kunt doen, is misschien wel op je woning. Wil je vaak op reis, dan ben je toch niet vaak thuis. Een goedkoper huis, past misschien beter bij je levensstijl en bied je andere mogelijkheden in je leven.

Daarnaast hou ik mijn andere vaste lasten zo laag mogelijk. Het eigen risico van mijn zorgverzekering heb ik op maximaal staan (dat geld heb ik uiteraard wel achter de hand) en naast mijn telefoonabonnement heb ik geen andere abonnementen. Ik heb een museumjaarkaart en deel samen met mijn vriend een abonnement bij de bibliotheek (waarom zou je 2 abonnementen afsluiten?). Ik sport via OneFit, een geweldig initiatief waarmee ik op tientallen locaties in regio Den Haag kan sporten. Als jij je inschrijft via deze link, krijg jij de eerste maand €20,- korting en ik krijg dan ook €10,- korting. Zo kunnen we elkaar helpen bij een goedkope levensstijl.

Op deze manier zijn al mijn hobby’s ondervangen. Ik lees tientallen boeken per jaar, sport meerdere keren per week, bezoek leuke musea en breng verder mijn tijd het liefst door met mensen die me lief zijn.

Tot slot doe ik elk jaar research naar de goedkoopste verzekeringen. Het kost even wat tijd, maar levert veel op.

Door een kritische blik te werpen op je vaste lasten, kun je vast nog een hoop geld besparen.

2. Wees niet te kritisch, maar laat je verrassen 

Als je in je dagelijks leven geld weet te besparen, kun je op reis. Reizen kan een kostbare hobby zijn, maar in mijn geval is dat het niet. Met bewuste keuzes, kun je op reis soms nog goedkoper uit zijn dan wanneer je thuis blijft. Het begint bij het boeken van een ticket.

Laat ik zeggen dat ik eigenlijk overal ter wereld heen zou willen, met uitzondering van alle plaatsen waar de gemiddelde temperatuur onder de 18 graden ligt. De volgorde waarin ik al die landen bezoek, maakt me niet uit. Ik bepaal dus nooit vooraf waar ik dat jaar naar toe wil. Ik laat me verrassen door de ticketprijzen en maak op basis daarvan een keuze. Ik pas deze tactiek toe op verre reizen, maar ook op korte (steden)tripjes en ben daardoor al op veel verrassend leuke plekken geweest waar ik anders nooit terecht zou zijn gekomen. Daarnaast ben ik doorgaans heel flexibel met mijn reisdata. Een dagje eerder of later vertrekken, kan een wereld van verschil maken. Voor verre reizen, kies ik vaak voor 1 of meerdere overstappen. Als je goed zoekt, kost dat je nauwelijks extra reistijd, maar bespaar je soms wel honderden euro’s.

Op een blauwe maandag heb ik voor WeFlyCheap gewerkt en hun werkwijze gebruik ik nog voor het vinden van goedkope tickets. Wanneer je daar zelf niet zo bedreven in bent, zijn er genoeg soortgelijke sites die het werk voor jou doen. Het aanbod is tegenwoordig behoorlijk commercieel, maar zo nu en dan delen ze een echt geweldige deal.

Kies dus bewust waar je heengaat, wanneer je dat gaat doen en of je bereid bent om over te stappen.

3. Ga echt op ontdekkingstocht

Ik heb een hekel aan groepsreizen en andere vormen van georganiseerde reizen. Buiten dat ze belachelijk veel geld vragen, vind ik de programma’s vreselijk. Ik hou er niet van om allerlei trekpleisters af te gaan. Als ik die wil zien, bekijk ik ze wel op Google Afbeeldingen. Ik ga op reis omdat ik andere culturen wil ervaren, nieuwe dingen wil ontdekken en wil leren van de plaatselijke bevolking. Doorgaans is daar op zulke plekken weinig van te vinden. Alles is ingesteld op toeristen en van authenticiteit is weinig sprake.

Dat betekent dus dat ik niet de gebaande paden volg en afwijk van de routes die backpackers en reizigers doorgaan kiezen. Alleen dat al scheelt geld: toeristische trekpleisters hebben vaak toeristenprijzen. Daarnaast reis ik zoveel mogelijk met het openbaar vervoer, tuktuks en bij uitzondering met een taxi. Eten doe ik het liefst bij kleine eetstalletjes. Allemaal manieren om meer van het dagelijks leven mee te krijgen en bijkomend voordeel is dat het heel veel geld scheelt.

Op reis doe ik alles wat ik wil, maar doorgaans kost dat me weinig geld. Puur en alleen omdat ik zoek naar ervaringen en niet naar attracties en bezienswaardigheden.

Als jij ook op deze manier reist, zal je ontdekken dat je op reis soms minder geld uitgeeft dan thuis.

5. Weet waar je overnacht

Hoewel ik weinig om luxe geef, ben ik ook geen doorgewinterde backpacker. Ik weiger om te slapen in slaapzalen, of hostels vol met feestende jongeren. Ik wil op zijn minst een eigen badkamer en bij voorkeur een kamer op een authentieke plek. Jacuzzi’s, goedgevulde minibars en extreem luxe kamers zijn dan weer het andere uiterste en zal ik nooit voor kiezen.

Als ik alleen reis, kies ik vaak voor een kamer bij iemand in huis die ik via Airbnb boek. Gezellig en vaak ook goedkoop. Samen met mijn vriend kies ik vaak voor een eigen appartement via Airbnb. Als het even kan, kiezen we voor iets met een keuken, zodat we ook zelf kunnen koken (ook dat scheelt geld). Het leuke aan Airbnb vind ik het contact met de lokale bevolking. Je komt terecht in een echte woonwijk, ziet meer van het dagelijks leven en hebt doorgaans relatief veel luxe en ruimte voor weinig geld. Via deze link krijg jij op je eerste boeking €25,- korting en bezorg je mij daarna €15,- korting op mijn volgende reis.

Hotels boek ik via Booking. Hier kun je heel gericht zoeken en locaties op prijs sorteren. Zo kan het bijvoorbeeld best fijn zijn om bij aankomst een hotel te hebben die je gratis ophaalt van de luchthaven. Natuurlijk is dat in de prijs verrekend, maar het is gewoon fijn om bij aankomst zonder onderhandelingen in de auto of tuktuk te stappen. Verder boek ik ook graag nieuwe locaties die nog geen beoordelingen hebben. Doorgaans zijn de prijzen nog laag en alle faciliteiten nieuw. Het loont om niet direct voor je volledige verblijf te boeken. Als je een nacht boekt en ter plekke bespreekt of je langer kunt blijven, kun je er vaak een betere deal uitslepen. Boek je via deze link dan krijgen wij allebei €15,- korting.

Ook hierbij geldt dus weer dat je door het maken van bewuste keuzes veel geld kunt besparen. Het draait steeds weer om dezelfde vraag: waar geef jij je geld aan uit?